Ország-világ

Mától jelezhetők a falusi boltfejlesztési támogatás iránti igények

Akár 60–80 millió forint támogatást is lehet nyerni az érintett mintegy 2400, kétezres lélekszámnál kisebb településen. Feltéve, hogy a pályázó vállalja, hogy cserébe legalább öt évig üzemelteti a boltját. Önkormányzat nem pályázhat rá.

Egyébként a támogatás bejelentése akkora akkora érdeklődést váltott ki a 2000 fő alatti falvakban a boltfejlesztési támogatási milliókra, hogy a Miniszterelnökség közleményben jelezte: elindult az előjegyzési lehetőség a potenciális pályázóknak az igényük jelzésére és az információáramlás felgyorsítására.

2019-ben összesen 284 kistelepülésen nem üzemelt élelmiszerüzlet, míg 2005-ben még csak 58 ilyen település, jellemzően zsákfalu volt.

A kormányzat a vidéki települések kérésének megfelelően, a gazdasági újraindítási csomag részeként a hónap elején jelentette be, hogy fejlesztési támogatást biztosítanak a falusi kisboltoknak. Erre összesen 45 milliárd forintot különített el. Az ezzel kapcsolatos rendelet pedig február 12-én jelent meg  a Magyar Közlönyben.

A Miniszterelnökség most közölte: az előzetes igényfelmérésre szolgáló előjegyzési űrlapot a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. honlapján találhatják meg https://bgazrt.hu/a-kistelepulesi-uzletek-tamogatasa/ az érdeklődők, többek között a programról szóló tájékoztató és egy gyakori kérdéseket tartalmazó összefoglaló mellett. Utóbbi segíti a kisboltok támogatási lehetőségeinek megismerését, valamint megfogalmazza a kedvezményezettekkel szembeni elvárásokat is. A támogatás többek között infrastruktúra-fejlesztésre, eszközbeszerzésre, ingatlanvásárlásra, illetve foglalkoztatáshoz igazodó bértámogatásra is felhasználható. Az alapvető élelmiszerek árusítása mellett a falusi kisboltok támogatása kiterjedhet postai szolgáltatások biztosítására, vény nélkül kapható gyógyszerek forgalmazására, és közösségi terek létrehozására is.