Blog Makó Vélemény

Olvasni, ugye szeretsz!?

Szerintem a könyv az egyik legjobb dolog a világon.

Minap a közösségi oldalon egy képre lettem figyelmes: egy autóbuszon készült, az utazás közben könyvet olvasó kisfiúról. Hatalmas sikere lett a fotónak, mint „ritka jelenségnek”, „kincsnek”, „retro érzésnek”. Vegyes érzések kavarogtak bennem, egyrészt nyilván örültem, hogy van még a fiatal korosztályból, aki a telefonja helyett inkább a lapokat forgatja, de egy kicsit el is szomorodtam, hogy emlékeztetnünk kell a világot arra, hogy lehet így is tölteni az időt. És nem csak azért, mert ismerjük a betűket (egykori tanító néniként írhatom, becsszó megtanítjuk mindet és az összeolvasásukat, a helyesírásukat is, hogy mi történik utána, más kérdés), hanem mert a szavak, mondatok világa olyan csodálatos, ami tényleg csak egy utazáshoz fogható.

Úgy, hogy ki sem kell mozdulnunk a szobából vagy a fotelünkből. A leírtak a szemünk előtt kelnek életre, a magunk képzelete szerint jelennek meg arcok, színek, érzések, még a hőmérséklet is. Egy izgalmas vagy elragadó történet szó szerint magával sodor bennünket és letehetetlenné teszi a művet is. Egy könyv képes arra, hogy sokáig velünk maradjon, még úgy is, ha fizikailag nincs velünk: továbbgondoljuk, felidézzük és átéljük a sorait.

Ahhoz, hogy olvasó emberekké váljunk, szerintem nem feltétlenül kell, hogy a könyvek szeretetét otthonról hozzuk magunkkal. Persze, ez lenne ideális, de a vágyat felkeltheti egy inspiráló személy, egy jó példa vagy egy ösztönös vonzalom is, ami végül beteljesül. És ebben hasznosak a sokszor utált kötelező olvasmányok is, egy történet, amivel azonosulni tudunk, vagy ami megérint, és újabb élményekre hívogat. Olyannyira, hogy miközben olvasunk, rájövünk, mennyi mindent kellene még… De szerintem az a lényeg, hogy időről-időre kézbe vegyünk valamit a polcról, ha megengedhetjük a könyvesboltból, ha nem, a könyvtárból beszerezve. Mert egyszerűen ez olyasmi, ami a lelkünket is simogatja. Hangulatunknak, érdeklődésünknek, tanulmányainknak, kutatásainknak megfelelően, sokféle műfaj, különböző terjedelemben áll a rendelkezésünkre.

Én imádom a könyv illatát, a régiekét is, azt az élményt, hogy megfoghatjuk a lapokat, elidőzhetünk egy oldalon – hogy fizikailag is a miénk egy másik dimenzió.

Többet kellene olvasnunk. Írnunk. Beszélnünk. Szeretnünk. Hinnünk.

Hogy rájöjjünk, minden mindennel összefügg.