Térség

Százhuszonegy határsértő huszonnégy óra alatt

Kiszombornál, Csanádpalotánál is jöttek. A magyar-román és a magyar-szerb határszakaszon tegnap hajnal és ma hajnal között minden eddiginél több határsértőt tartóztattak fel a rendőrök, illetve a honvédségi járőrök.

A járőrök február 25-én 5 óra 30 perc és 17 óra 30 perc között öt esetben, összesen 25 határsértőt tartóztattak fel Szeged és Kiszombor közigazgatási területén. Ellenőrzésük során a migránsok szír, illetve palesztin állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A határsértőkkel szemben a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el.

Az egyenruhások a román-magyar közös ellenőrzések során 12 óra 45 perckor a Csanádpalota-autópálya határátkelőhelyen egy román honosságú kamionban hét, míg fél órával később egy török teherautóban további hat határsértőt találtak megbújva. A csoportok tagjai afgán állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. Az illegális migránsokkal szemben tiltott határátlépés, a török honosságú kamion vezetőjével szemben pedig embercsempészés miatt a román határőrizeti szerv járt el.

Ezenkívül a Szegedi Rendőrkapitányság járőrei 16 óra 30 perckor Deszk belterületén állítottak meg egy magyar honosságú mikrobuszt. A járműben a magyar állampolgárságú sofőrön kívül még kilenc határsértő utazott. A férfiak szír állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

A rendőrök a sofőrt előállították a Szeged Határrendészeti Kirendeltségre, ahol embercsempészés bűntett elkövetésének gyanúja miatt indul ellene eljárás. Elszámoltatása folyamatban van. Az illegális migránsokkal szemben – meghallgatásukat követően – a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően járnak el.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A bűncselekmény szervezője vagy irányítója tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.

A rendőrök a honvédekkel, valamint a polgárőrökkel együttműködve  február 25-én 17 óra 30 perc és ma hajnali 5 óra 30 perc között 10 esetben, összesen 74 határsértőt tartóztattak fel Kiszombor, Szeged, Ásotthalom, Mórahalom, Újszentiván, illetve Röszke közigazgatási területén. Ellenőrzésük során a migránsok pakisztáni, koszovói, eritreai, líbiai és szír állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

A határsértőkkel szemben a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el.