Térség Top

Nagylak, Pitvaros és Nagyér és Óföldeák is a Magyar Falu Program nyertese

Szépen gyarapodtak a Magyar Falu Program nyertes pályázatai jóvoltából a makói járás kistelepülései, hiszen tavaly összesen 440 millió 49 ezer 278 forintot nyertek, köszönhetően a sikeres pályázataiknak. Csanádpalota kivételével, mely egy huncut fillért sem nyert el semmire. A képen az óföldeáki útfelújítás tavalyi átadás-átvétele.

Tűzoltóautóra, faluház, rendelő, temető és iskola- óvodaépület felújítására is nyertek támogatást tavaly a Magyar Falu Program nyertes pályázatainak köszönhetően a makói járás kistelepülései.

Nagylak összesen 4 millió 888 ezer 102 forintot nyert az önkormányzati tulajdonban lévő temető infrastruktúrájának fejlesztésére az előző esztendőben.

Az óvodai játszótér és közterületi játszótér fejlesztésére pedig 4 millió 999 ezer 863 forintot. Bár a helyi óvoda, a szükséges minimális gyermeklétszám miatt 2015-ben bezárt, de Kolozsvári Rozália szeretné azt újranyitni, s immár elég gyermek is van hozzá a faluban. Az újranyitás előtt azonban fel kellene újítani az épületet, erre pedig a helyi önkormányzatnak nincs elegendő saját forrása, ezért erre keresik a pályázati támogatásokat.

Mint arról annak idején beszámoltunk: 2013-től küzdött a nagylaki önkormányzat egészen 2015 nyaráig, hogy megmaradjon a község óvodája, akkor azonban feladták, s szeptember elsejével be is zárták a helyi óvodát. Az akkor Gyarmati András polgármester vezette önkormányzat az ovis korúak más településre szállításához buszra adott be 10 milliós pályázatot, hogy azzal a magyarcsanádi és az apátfalvi óvodákba szállítsák majd a kicsiket. Az akkori szülők egy része nem is oda, hanem a csanádpalotai vagy a magyarcsanádi oviba vitte gyermekeit, ugyanis azok munkába menet és onnan jövet is könnyedén útjukba eset. A 2 óvónővel és 1 dajkával működő kisdedóvó bezárásának akkor prózai oka volt: ugyanis egyszerűen elfogytak belőle a gyerekek. Az utolsó tanévben két gyerek ballagott el most az óvodából, így három maradt, ez pedig alatta volt a előírt minimális nyolcas létszámnak.

Az óvoda megmentése érdekében kedvezményes lakhatást is ajánlott a község a hozzájuk beköltöző kisgyermekes családoknak. Az egyik kereskedelmi tévé riportja után ötvennél is több család jelentkezett, hogy szívesen Nagylakra költözne, s gyermekét a helyi oviba íratná, cserébe a kedvező lakbérért. Az intézmény fenntartására egyébként az akkoriban az évi százmillióból gazdálkodó község sokat költött, volt, hogy 5,8 millióval egészítette ki az évi 2,5 milliós központi normatívát de még azután is 2,7 millióval, hogy az állam 2014-ben vállalta a dolgozók bérének kifizetését.

Nagyér 32 millió 969 ezer 459 forintot nyert a helyi művelődési ház felújítására. Ennek köszönhetően újulhatott meg a helyi művelődési ház, ahová napelemmel táplált hűtő/fűtő klímát szereltek, illetve négy ablakot vágtak a nagyteremre, hogy az természetes fényt kapjon. A kor követelményeinek megfelelően alakítottak ki az egyébként kívülről és belülről is régóta teljesen rendben lévő az épületben egy mozgáskorlátozott mosdót is. A község költségvetése olyan kicsi, hogy ezt saját erőből nem tudták volna megvalósítani, ahogy a eddigi pályázataikat is csak szakaszonként tudták. A művelődési házzal kapcsolatos pályázat nem csak az épület – többségében belső – modernizációját tette lehetővé, de tartalmazta egy közművelődési szakember egy évig való foglalkoztatásának költségeit is. Az épület felújítása már befejeződött, február elején már csak a jó időre vártak, hogy letehessenek 180 négyzetméternyi kültéri burkolatot.

A nagyéri önkormányzat az óvodaépület felújítására is sikeresen pályázott, s nyert el ennek köszönhetően 45 millió 998 ezer 240 forintot. Ezt klímás fűtés, a fal belső hőszigetelést, betegszoba valamint mozgáskorlátozott mosdó kialakítását és ajtó ablakcseréket tett lehetővé.

Pitvaros a Kossuth utcai pedagógus szolgálati lakás felújítására nyert 14 millió 999 ezer 859 forintot. Az ezzel kapcsolatos szerződést Radó Tibor nemrégiben írta alá a szerződést a munkálatokat elnyert helyi vállalkozással . A kivitelezés a fűtési idény végével indulhat. A pályázaton elnyert összegből végzik el az épület teljes fal és tető hőszigetelését, cserélik ki az összes nyílászáróját, azaz valamennyi ajtaját és az összes ablakát. Várhatóan z épület jelenlegi fűtési módja is meglehetősen megváltozik majd, hiszen azt átgondolják. És – a jelenlegi kor követelményeinek megfelelően – napelemtáblák kerülnek az épületre. Az azokkal termelt elektromos energia révén csökken majd az épület külső áramfelhasználása.

Óföldeákon pedig a Rózsa utca teljes burkolatának cseréjére, valamint a Návay és a József Attila utca záróaszfaltozására összesen 28 millió 170 ezer 840 forintot, egy másik pályázatával a temetői infrastruktúra fejlesztésére 29 millió 961 ezer 806 forintot nyert az önkormányzat.