Térség Top

Magyarcsanádnak új játszóteret, Maroslelének ovi és imaház felújítást is hozott a Magyar Falu Program

Szépen gyarapodtak a Magyar Falu Program nyertes pályázatai jóvoltából a makói járás kistelepülései, hiszen tavaly összesen 440 millió 49 ezer 278 forintot nyertek, köszönhetően a sikeres pályázataiknak. Csanádpalota kivételével, mely egy huncut fillért sem nyert el semmire. Archív képünkön a Maroslelei Óvoda.

Tűzoltóautóra, faluház, rendelő, temető, iskola- óvodaépület felújítására is nyertek támogatást tavaly a Magyar Falu Program nyertes pályázatainak köszönhetően a makói járás kistelepülései.

Magyarcsanád tavaly a Magyar Falu Programba beadott pályázatával 4 millió 666 ezer 539 forintot nyert óvodai játszóudvar és közterületi játszótér fejlesztésére. A nyertes pályázatnak köszönhetően vált lehetővé, hogy 14 új játékelemet valamint új gyermek- és felnőttpadokat, illetve szelektív hulladékgyűjtő edényeket telepítsenek a Fő és a Szedinác Péró utcával határolt területre. A játszótér felújítása mellett a közösségi edzőtér kialakítása is lehetővé vált. Ez utóbbira a helyi önkormányzat egy korábban benyújtott pályázatával négymillió-hétszázkilencvenhatezer-hétszázkilencven, azaz (4 millió 796 ezer 790) forintot nyert. A pályázat jóvoltából a sétányokkal és fákkal kellemessé tett területre kétüléses lengőhintát babahintával, csúszdát, ovivárat, sziklamászókát, háromszög mászókát, oxo babaházat, mérleghintát, ufó forgót, markolót utánfutóval, motoros kétszemélyes rugóhintát, és természetesen padokat és ivókutat is telepíthettek.

Az új edzőtérre dupla belső comberősítő, evezőgép, sífutó gép, ötszögletű erősítő és nyújtó sportállvány, dupla ferde haspad, négykarikás vállmozgató, dupla lábtoló, kombinált tolódzkodó hasizom erősítő és húzódzkodó állvány valamint kombinált oldalsó láblengető és derékforgó kerülhetett.

Maroslelén a Magyarok Nagyasszony plébánia magyar falus pályázatának köszönhetően 29 millió 999 ezer 305 forintból újíthatta fel az imaházat.

A helyi Nyitnikék Egyesület eszközbeszerzésre nyert 1 millió 998 ezer 730 forintot, míg a Maroslelei sportegyesület szintén eszközbeszerzésre 1 millió 998 ezer forintot. A Nyitnikék Egyesület célja, hogy bevételeiből segítse a Maroslelei Általános Iskolába és a Maroslelei Zengő Óvodába járó gyermekek intézményi nevelését. Támogatást nyújt az óvodai és iskolai eszközállomány bővítésére, korszerűsítésére, de támogatja az óvodai, iskolai rendezvények, programok megvalósítását is.

A Maroslelei önkormányzat 4 millió 770 ezer 784 forintot nyert a óvodaépület felújítására, mely az épület energetikai fejlesztését jelenti. Ebből az összegből korszerűsítik az óvodai épület villamos-hálózatát, kap az épület ledes-világítást és napelemrendszert a tetőre. Ez utóbbi az elektromos eszközök táplálására szolgál.

A helyi temető infrastrukturális fejlesztésére is nyert Maroslele, mégpedig 4 millió 970 ezer 400 forintot.

S hogy mire pályáztak és mennyit nyertek Nagylakon, Nagyéren és Óföldeákon? Holnap azt is megírjuk.