Térség Top

Százmillióból hárítaná el a belvízveszélyt a kövegyi önkormányzat

Minden árkot rendbe tennének, de új is épülne, és egy nagy teljesítményű szivattyút is vásárolnának a megcélzott összegből. A képen a Petőfi utca egyik feltöltődött árka a Google Street View fotóján.

A kövegyi önkormányzata január végén nyújtott be egy pályázatot a községi csapadékvíz elvezetés korszerűsítésére a „Települési környezetvédelmi infrastruktúra-fejlesztések” című TOP-2.1.3-16 kódszámú felhívásra, mintegy 100 millió forint értékben. A pályázat pozitív elbírálása esetén a település teljes belterületén megvalósulhat a csapadékvíz elvezető rendszer átépítése, amely nagy mértékben hozzájárulna a helyi lakosság életkörülményeinek javításához és belvízvédelmi biztonságuk fokozásához.

– A Dózsa György utcát, a József Attila utcát, a Petőfi utcát és a Tavasz utcát is érintené a meglévő belvízelvezető árkok rekonstrukciója, illetve ahol nincs meg az árok, ott a megépítése. Ha megnyerjük a megcélzott százmillió forintot, s elkészülnek majd a munkálatok, akkor lenne rendben a község belvízelvezető rendszere – sorolta a helyszíneket és a szükséges munkálatokat Galgóczkiné Krobák Mária. – És ebből a pályázatból szeretnénk vásárolni egy nagy teljesítményű szivattyút is – tette hozzá Kövegy polgármestere.

Magyarcsanád és Földeák is 200-200 milliós TOP-os nyertes pályázatból javíthatja a csapadékvíz elvezetést. Magyarcsanádon minden olyan utcában felújítják majd a belvíz-elvezető árkokat, ahol olyanok jelenleg is vannak. Ez mintegy kilenc kilométernyi árkot jelent. Az árkok átereszeit egyébként leginkább a lakók tették tönkre, akik azok egy részét is betemették, vagy hagyták feltöltődni. A község(ek)ben korábban jelentkező magas belvízszint két okból is csökkent, az egyik a szennyvízberuházás volt, a másik mindenkit érint: ez a globális felmelegedés. Az előbbi miatt már nem kerül a szikkasztókból szennyvíz a talajba, mely el is szennyezte azt, az utóbbi pedig hosszú száraz időszakokat és egyre kevesebb csapadékot jelent. Ha viszont esik, akkor az özönvíz szerűen zuhog.

Földeákon szeretnék megszüntetni például az esővíz megállását például a fő, azaz Szent László téri 100-as bolt előtt, de ilyen például az Áchim András utca vasút felőli oldala. De van olyan helyszín, ahol a telefonszerelő aknát éppen az árok közepén helyezték el, így ott nem folyik el magától a víz, valamint több helyen összetörték a szennyvízvezeték építéskor a csatornákat.

Mint arról korábban már beszámoltunk, január utolsó napjaiban Csongrád-Csanád megyében egyébként 28 településnek sikerült a belvízelvezetés megoldását célzó pályázatot benyújtaniuk, melyekben három kivételével a Csongrád Megye Fejlesztéséért Kft. munkatársai nyújtottak segítséget. A mintegy 5,4 milliárd forint összegű forráskeret a megye választókerületein belül az alábbiak szerint alakult:

1-es választókerület öt pályázatát 1,1 milliárd forint (Deszk, Ferencszállás, Klárafalva, Tiszasziget, Újszentiván), a 2-dik választókerület hat pályázatát 1,38 milliárd forint (Ásotthalom, Bordány, Forráskút, Mórahalom, Röszke, Üllés), 3-as választókerület tíz pályázatát 1,41 milliárd forint (Baks, Balástya, Csanytelek, Dóc, Eperjes, Felgyő, Nagytőke, Ópusztaszer, Szatymaz, Tömörkény) és a 4-es választókerület hét pályázatát 1,5 milliárd forint (Apátfalva, Földeák, Kiszombor, Kövegy, Magyarcsanád, Óföldeák, Székkutas) értékben adták be.

A 2021-2027 tervezési időszak fejlesztési elképzeléseinek összegyűjtése a végéhez közeledik, a megye minden településének vezetőjével egyeztet a megyei önkormányzat.