Kiszombornál, Makónál, Nagylaknál és Csanádpalotánál is fogtak határsértőket. Fotó: police.hu.

A járőrök február 22-én 5 óra 30 perc és 17 óra 30 perc között 22 esetben, összesen 72 határsértőt tartóztattak fel Ferencszállás, Kiszombor, Deszk, Szőreg, Klárafalva, Makó és Szeged közigazgatási területén. Ellenőrzésük során a migránsok marokkói, kongói, palesztin, szír, algériai, líbiai, szomáliai, illetve libanoni állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A határsértőkkel szemben a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el.

Az egyenruhások a román-magyar közös ellenőrzés során 11 óra 30 perckor a Nagylak közúti határátkelőhelyen egy román honosságú kamionban hat, míg egy órával később a Csanádpalota autópálya-határátkelőhelyen egy bolgár teherautóban nyolc határsértőt találtak megbújva. A csoportok tagjai afgán, szomáliai és pakisztáni állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. Az illegális migránsokkal szemben tiltott határátlépés miatt a román határőrizeti szerv járt el.

Továbbá a Kiszombor Határrendészeti Kirendeltség és a Készenléti Rendőrség járőrei 13 óra 20 perckor közösen állítottak meg egy román honosságú mikrobuszt Deszk külterületén. A járműben a román állampolgárságú sofőrön kívül még hét határsértő utazott. A férfiak szír állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a sofőrt előállították a Szeged Határrendészeti Kirendeltségre, ahol embercsempészés bűntett elkövetésének gyanúja miatt indult ellene eljárás. Elszámoltatása folyamatban van. Az illegális migránsokkal szemben – meghallgatásukat követően – a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően járnak el.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A bűncselekmény szervezője vagy irányítója tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.

A rendőrök, a polgárőrökkel és a Magyar Honvédség járőreivel együttműködve  február 22-én 17 óra 30 perc és ma hajnali 5 óra 30 perc között hét esetben, összesen 34 határsértőt tartóztattak fel Kiszombor, Szeged, Mórahalom, Makó, illetve Röszke közigazgatási területén. Ellenőrzésük során a migránsok jemeni, marokkói, szír, líbiai, palesztin, kameruni és algériai állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A határsértőkkel szemben a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el.

Az egyenruhások tegnap 21 óra 45 perckor a Csanádpalota autópálya-határátkelőhelyen a román-magyar közös ellenőrzés során, egy lengyel honosságú kamionban hat határsértőt fedtek fel a rakomány között. A férfiak afgán állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A migránsokkal szemben tiltott határátlépés, míg az ukrán sofőrrel szemben embercsempészés miatt a román határőrizeti szerv járt el.

A Röszke autópálya-határátkelőhelyen pedig szintén tegnap 22 óra körül jelentkezett személyautóval belépésre egy német állampolgárságú nő. A gépjármű csomagterének átvizsgálása során a rendőrök egy férfit találtak megbújva, aki koszovói állampolgárnak vallotta magát, azonban tartózkodása jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudta igazolni. Az egyenruhások a sofőrt előállították, ellene embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányságon. Elszámoltatása folyamatban van. A határsértővel szemben – meghallgatását követően – a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A bűncselekmény szervezője vagy irányítója tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest