Térség Top

Magyar Falu Program: ezekre nyert milliókat Földeák és Kiszombor

Szépen gyarapodtak a Magyar Falu Program nyertes pályázatai jóvoltából a makói járás kistelepülései, hiszen tavaly összesen 440 millió 49 ezer 278 forintot nyertek, köszönhetően a sikeres pályázataiknak. Csanádpalota kivételével, mely egy kanyi garast sem nyert el semmire. A képen az új földeáki tűzoltóautó.

Tűzoltóautóra, faluház, rendelő, temető és iskola- óvodaépület felújítására is nyertek támogatást tavaly a Magyar Falu Program nyertes pályázatainak köszönhetően a makói járás kistelepülései.

Hatmillió forinttal támogatta a kormány a Magyar Falu Programon keresztül a földeáki önkormányzatot az INTERREG-es, azaz a magyar-román határ menti együttműködés pályázatán megnyert új tűzoltóautó beszerzésében, azaz inkább a használatba helyezésében. A tűzoltóautó üzembe helyezésének kálváriájáról egyébként többször – legutóbb itt írtunk . A lényege: hiába nyerték meg, a 70 milliót érő járművet, a pályázat kiírói megfeledkeztek arról, hogy míg Romániában 16, addig Magyarországon 27 százalékos az áfakulcs. Így a különbözetet a pályázat nem fedezte, azt a földeáki község önkormányzata állta. Ahogy a német rendszámmal érkezett jármű honosítását illetve a műszaki vizsgája költségét is a község fizette.

Bár a járművet már a 2019-es falunapon is felvonultatták, igaz akkor még német német rendszámmal, a jármű – bár időközben honosítva lett –, nem állhatott tényleges szolgálatba. Erre idén január elsejéig várni kellett. Ugyanis a hazai előírásoknak csak azután felelt meg, hogy kiépítették a hátsó tűzoltólétra visszajelző rendszerét is. Az autó csak ezután kapta meg a forgalomba helyezéshez szükséges “Megfelelőségi nyilatkozatot, igazolást”, amely nélkül nem lehetett azt használatba venni. Az új tűzoltóautó egyébként 25-30 évre garantálja a bevethetőséget, mely egyébként a Földeák önkormányzat fontos pályázati célja is volt. A jármű használatbavétel szerződését végül tavaly év végén írta alá Hajnal Gábor polgármester, illetve Varga Zoltán, a helyi Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke.

A földeáki önkormányzat tavaly 9 millió 886 ezer 358 forintot nyert a közterület karbantartását szolgáló eszközök vásárlására, és 28 millió 376 ezer 238 forintot az orvosi rendelő felújítására.

A kiszomboriak is számos fejlesztést köszönhetnek a Magyar Falu Programnak, így a Börcsök Andor és a Dózsa György utca új aszfaltrétegére 29 millió 523 ezer 239 forintot, az óvodai játszóudvar és a közterületi játszótér fejlesztésére 2 millió 998 ezer 762 forintot, a Kiszombor-Maroslelei Egyházközségért Alapítvány, épületrész felújítására 6 millió forintot, a temető infrastrukturális fejlesztésére 4 millió 994 ezer 356 forintot, elhagyott ingatlanok közcélú megvásárlására 5 millió forintot, míg iskolaépület felújítására 46 millió 387 ezer 823 forintot nyertek.

S hogy mire pályáztak és mennyit nyertek a többi településen? Holnap azt is megírjuk.