Szépen gyarapodtak a Magyar Falu Program nyertes pályázatai jóvoltából a makói járás kistelepülései, hiszen tavaly összesen 440 millió 49 ezer 278 forintot nyertek, köszönhetően a sikeres pályázataiknak. Csanádpalota kivételével, mely egy huncut fillért sem nyert el semmire.

Faluház, rendelő, temető és iskola- óvodaépület felújítására is nyertek támogatást tavaly a Magyar Falu Program nyertes pályázatainak köszönhetően a makói járás kistelepülései.

Ambrózfalva mindjárt hatmillió forintot nyert az Ambrózfalvi Nyugdíjasok Klubja nappali ellátás visszaállítására.

Az apátfalvi önkormányzat tavaly két sikeres pályázatot is elkönyvelhetett. Az egyikben 12 millió 123 ezer 459 millió forintot nyertek a kiírás szerint a faluház, ám a valóságban a községház felújítására.

Mint arról korábban beszámoltunk, az elnyert összeg az Apátfalvi Közös Önkormányzati Hivatal informatikai- és telekommunikációs hálózata korszerűsítését, illetve a feladatellátáshoz szükséges eszközök beszerzését lehetővé tette. A község egyébként megnyerte a közterület karbantartását lehetővé tevő gépek beszerzésével kapcsolatos pályázatát is. Ez azt jelentette, hogy az így elnyert 8 millió 556 ezer 120 forintból traktort, pótkocsit, talajmarót, és tárcsát tudtak vásárolni.

Csanádalberti is a nyertesek közt van. A helyi önkormányzat 2 millió 481 ezer 901 forintból vásárolhatott orvosi eszközöket, köztük egy, az újraélesztéshez felettébb szükséges defibrillátort a helyi rendelő számára. De a pályázati anyagban vércukormérő, vérnyomásmérő, fonendoszkóp, reflexkalapács, pupillalámpa, digitális lázmérő, mérleg, otoszkóp, lélegeztető maszk, pulse-oximéter, látásvizsgáló, látásvizsgáló tábla, hüvelytükör, csecsemő hosszmérő, digitális csecsemőmérleg, csecsemő szűrő audiométer, magasságmérő, textil lepedő, érintés nélküli fertőtlenítő adagoló, orvosi asztal, orvosi szék, törlő adagoló, nyomtató, sürgősségi táska, valamint műtőzsámoly is szerepelt.

A község egyébként nem panaszkodhat, hiszen a TOP-os pályázaton is jól szerepeltek, s az elnyert 71 millióból már tavaly év végére elkészült a minibölcsődéjük, mely négy szomszédos kistelepülés igényeit szolgálja ki és a tervek szerint április elsején nyit. Az egy épületben működő iskola és óvodaépület megújulására 30 millió forintot nyertek, ráadásul 5 millió forintból újíthatják fel és parkosítják az utóbbi udvarát. Az óvoda energetikai korszerűsítésen esik át, az iskola új vizesblokkot kap. A szolgálati lakás kialakítására is a Magyar Falu Programban nyerte 33 milliót.

S hogy mire és mennyi nyertek a többi településen? Holnap arról is beszámolunk.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest