A cég közleményt adott ki a makói telephellyel kapcsolatos tárgyalásokról és a jelenlegi helyzetről.

A 2020. július elején megkezdett kollektív szerződés tárgyalások eredményeként, 2020. decemberében vállalatunk javaslatot tett, a szakszervezetek felvetései alapján, a kollektív szerződés megkötésére. 2020. december 22- én a tárgyalások azonban megrekedtek, mert a három tárgyalásban részt vevő szakszervezet közül a Makói Gumiipari Szakszervezet elzárkózott a másik két szakszervezettel és a munkáltatóval történő további egyeztetéstől – írja a vállalat közleményében az előzményekről.

Miközben vállalatunk folytatni kívánta 2021- ben a kollektív szerződés tárgyalását, az egyeztetésektől elzárkózott Makói Gumiipari Szakszervezet sztrájkbizottságot alakított és 2021.02.17-re figyelmeztető sztrájkot hirdetett. A kétórás eseményen a megközelítőleg 1700 munkavállalónkból 120 fő vett részt. Még aznap, 2021.02.17- én egyeztetést folytattunk a Makói Gumiipari Szakszervezet sztrájkbizottságával, melynek során konkrét javaslatokat tettünk a követeléseikre, egyúttal a kollektív szerződés tárgyalások folytatását kértük fel őket a másik két vállaltunknál reprezentatív szakszervezet bevonásával. Az Makói Gumiipari Szakszervezet ezt követően 2021.02.20- ra ismét munkabeszüntetést szervezett, mely 98 fő részvételével zajlott le. Ezúton is köszönjük munkatársainknak, hogy betartották a szabályokat és fegyelmezetten kezelték a helyzetet – fogalmazott a cég Országos vállalati kommunikációs vezetője.

Hornyacsek Zoltán a közleményben a vállalat terveiről is beszámol, mint írja

Az Makói Gumiipari Szakszervezet sztrájkbizottsága következő lépésként nem kíván a kollektív szerződés tárgyalásához visszatérni. Visszajelzésében azt fogalmazta meg, hogy a sztrájk követeléseivel kapcsolatos eredmények, egy külön, Makói Gumiipari Szakszervezet és a munkáltató közötti megállapodásban kerüljenek rögzítésre.

Vállalatunk álláspontja, hogy értékeinkkel összhangban, az egyenlő érdekképviselet jogát minden munkavállalónk és mindhárom szakszervezetünk – CDFSZ, MGSZ, MTSZSZ – részére biztosítani kell. Az egyeztetéseket a munkáltató továbbra is kollektív szerződés tárgyalás keretei között kívánja folytatni, nem pedig egy külön megállapodásban.

Munkavállalóink számára ezen átmeneti időszakban is folyamatosan biztosítjuk a juttatásokat, belső szabályzatokban rögzítve az új kollektív szerződés megkötéséig. A jelenleg kialakult helyzet nem szolgálja a közös érdekeinket, mivel üzleti károkat okoz és a makói gyárunk versenyképességét is rontja.

Bízunk benne, hogy mindhárom szakszervezetünk részvételével mihamarabb folytatni tudjuk a kollektív szerződés tárgyalásokat. – zárja közleményét a cég.

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest