Sokan jelen vagyunk a közösségi oldalakon és akad, aki ritkán hagyja szó nélkül az eseményeket.

Évekkel ezelőtt még elképzelhetetlen lett volna, hogy szinte csak a virtuális térben találkozzunk az ismerőseinkkel, „ráírjunk” egymásra a másik születésnapján vagy meglessük, ki mit főzött vacsorára. Ugyanígy látjuk, ki hol járt, kivel van kapcsolatban, mi volt a probléma vásárláskor, hol parkoltak szabálytalanul, milyen lett a gyerek bizonyítványa… Ha nem lennének ezek a közösségi oldalak, valószínűleg soha ennyi információhoz nem jutnánk, igaz, mi sem tudnánk eljuttatni másokhoz a fontos üzeneteket gyorsan és széles körben.

A tájékoztatáson és a jól értesültség igényén túl ezek a fórumok nagyban alapoznak a kíváncsiságra is, meg arra a közösségi igényre, hogy tartozzunk ily módon is valahová. Nem beszélve arról, hogy egy-egy poszt kapcsán kifejthetjük a véleményünket, hozzászólhatunk másokéhoz, vagy ha ilyesmire nem vállalkozunk, csak a tetszésünket vagy más érzelmi viszonyulásunkat is kifejezhetjük, sokan (nem) felvállalt profillal.

Egy kis ideig egy csoport moderálásában is részt vettem. Talán nem lepek meg vele senkit, nem túl hálás feladat volt: kritika, becsmérlő szavak, fenyegetés is szerepelt a visszajelzésekben. Pedig csak próbáltam a szabályokhoz igazodni, amit sokan eléggé tágan értelmeztek és érzékelhetően nem nyerte el a tetszésüket a ténykedésem. Tanulságos időszak volt, és kicsit naivan is álltam a témához. Azt hittem, mindenkinél súlya van a leírt szónak, és érzik egy-egy téma kapcsán a határt, ameddig elmehetnek. Hogy a vélemény nyilvánítása nem csak szabadság, hanem felelősség is. Nem beszélve a leírtak helyességéről és stílusáról. Érdekes folyamat, hogy miközben elvileg ismerősök vagyunk a térben, az utcán már nem. Vagy, amit nem mer elmondani valaki négyszemközt, azt a világnak közzéteszi.

Persze, sok helyes, szép és érdekes bejegyzés is van, amiért a negatív tapasztalatok ellenére is mindig úgy érzem, érdemes maradni, egy jó ügyért összefogni, másokon segíteni, hasznos információkat megosztani, fontos történésekről hírt adni, vagy csak pörgetni a hírfolyamot…

A lényeg, amire (itt is) mindig emlékeztetnem kell magam felhasználóként: a tudatosság. És, hogy a határaimat én húzom meg. Néha pedig csendben is kell tudni maradni. A tisztelet meg mindenkinek jár.    

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest