Térség Top

Jó állnak a magyar falus fejlesztésekkel a makói járás kistelepülései

Már csak Nagylakon várnak az orvosi rendelő valamint az óvoda felújítására és újranyitására. A községházák, az óvodák már szinte mindenütt teljesen megújultak a makói járás kistelepülésein, Apátfalvától Királyhegyesen át Marosleléig. Archív képünk 2019-ben az új magyarcsanádi egészségházban készült.

Összesen 20 milliárd forintból valósulhat meg orvosi rendelők, óvodák, közösségi terek, művelődési házak, szolgálati lakások és többfunkciós faluházak fejlesztése és kialakítása, a Magyar Falu Program hétfőn megjelent újabb pályázatinak köszönhetően, miután az önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanok fejlesztésére is pályázhatnak hétfőtől a kistelepülések a – hívta fel a figyelmet a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos a Kossuth rádió Vasárnapi újság című legutóbbi műsorában. Gyopáros Alpár közölte: ezzel párhuzamosan közösségszervezők teljes bértámogatására, illetve közösségi terek működtetésére és közösségi tevékenységek lebonyolításához szükséges eszközök beszerzésére is nyílik pályázati lehetőség. A program az ötezer lakosnál kevesebbel rendelkező 2900 magyar települést célozza. Ebből 2500 településen csökkent, a többi településen stagnált vagy minimálisan növekedett a lakosság a program indulása előtti tíz-tizenöt évben. Az elmúlt két évben azonban 900 településen növekedésnek indult a népességszám.

A makói járás kistelepülési nagyon jól állnak a községházák/polgármesteri hivatalok, orvosi rendelők, közösségi terek megújításával – köszönhetően a korábbi jellemzően Magyar Falu Program pályázatainak, illetve Lázár János, a térség országgyűlési képviselője lobbierejének.

Apátfalván régen befejeződött a községháza illetve az óvodaépületek energetikai felújítása, ahogy az orvosi rendelő és annak felszerelése is megújult, illetve a fogorvosi rendelő még panorámaröntgent is kapott. Szépen rendbe tették már korábban a kiszombori községházát, az orvosi rendelő, melybe az önkormányzat vett panoráma röntgent, sőt itt megújult a Rónay-kúria emelete is ahol 2019 óta Návay-emlékkiállítás működik.

2019-ben kezdődött és tavaly ért véget a nagylaki községháza energetikai felújítása, itt az óvodafelújításra pályázhat az önkormányzat. A2015-ben a szükséges létszámhiány miatt bezárt ovi újraindítását egyébként Kolozsvári Rozália polgármester szorgalmazza , hiszen elegendő gyerek volna hozzá, csak a körülményeken kellene javítani.

Harmincmillióból újult meg a földeáki községháza, de felújították a helyi egészségházat, az óvodát és a bölcsődét, s évekkel ezelőtt a Návay iskola Zárda utcai főépületét, mely udvarán tavaly szeptember óta készül a makói járás kistelepülései közül a legnagyobb, 907 millió forint értékű sportcsarnok.

De megújult az összesen többi községháza és orvosi rendelő is makói térségben, de több jelentős fejlesztés is történt, így például minibölcsőde épült Csanádalbertin.

Két nagy álomnak adhat újabb lehetőséget az újabb Magyar Falu Pályázat Makó térségében. Az egyik a nagylaki orvosi rendelő felújítása, míg a másik az óföldeáki Návay László-kúria közösségi térré alakítása, felújítása. Óföldeákon egyébként a tervek közt szerepel a művelődési ház és a ravatalozó felújítása mellett az egykori tűzoltószertár felújítása is, mely ezt követően szociális bérlakásként működhet majd tovább.