Ország-világ

Ráfaragott a kamion előtt büntetőfékező férfi

A Szegedi Járási Ügyészség vádat emelt azzal a győri férfival szemben, aki 2019 októberében az M5-ös autópályán akarta megleckéztetni a neki bemutató kamionsofőrt.

A vádirat szerint a vádlott 2019. október 14-én, reggel 7 óra körül személygépkocsival az M5-ös autópályán Szegedről Budapest felé haladt, Kistelek magasságában. A 144. kilométerszelvényhez közeledve a vádlott utolérte a hosszabb ideje 90 km/h sebességgel haladó kamiont, mely éppen egy másik tehergépkocsit előzött. Az előzés befejezése után a kamiont vezető sértett visszatért a külső forgalmi sávba, majd a vezetőfülke lehúzott ablakán keresztül bal keze középső ujjával bemutatott a mögötte haladó, folyamatosan fénykürtöt használó vádlottnak. A vádlott miután megelőzte a sértett által vezetett tehergépkocsit, az előzményeken felháborodva a kamion elé állt, majd büntetőfékezett úgy, hogy a személygépkocsiját mintegy 60 km/h sebességre lassította le. A sértett az előtte hirtelen fékező jármű mögött megállni nem tudott, a vádlott autójának ütközött folyamatosan fékezés mellett kétszer is. A két gépjármű az ütközéstől mintegy 150 méterre, a leállósávban állt meg.

A vádlott szándékosan megszegte a KRESZ azon szabályát, mely szerint a jármű sebességét hirtelen fékezéssel csökkenteni csak akkor szabad, ha azt a személy, vagy vagyonbiztonság megóvása szükségessé teszi. Ezzel a közlekedési szabályszegéssel a vádlott a sértett testi épségét szándékosan, közvetlenül veszélyeztette.

A balesetben személyi sérülés nem történt.

A járási ügyészség a vádlottat közúti veszélyeztetés bűntettével vádolja. A vádlott bűnösségéről a Szegedi Járásbíróság fog dönteni.