Térség Top

Másfél milliárdból oldanák meg a csapadékvíz elvezetést a Makó térségi kistelepüléseken

Apátfalva, Földeák, Kiszombor, Kövegy, Magyarcsanád, Óföldeák is pályázott. A kistelepülések a csapadék- és belvízelvezetést szeretnék véglegesen megoldani.

Újabb lehetőség nyílt a települések csapadék- és belvízelvezetési projektjeinek beadására a TOP-2.1.3-16 Települési környezetvédelmi infrastruktúra-fejlesztések” című felhívásának köszönhetően.

Január utolsó napjaiban Csongrád-Csanád megyében 28 településnek sikerült pályázatot benyújtaniuk, melyekben három kivételével a Csongrád Megye Fejlesztéséért Kft. munkatársai nyújtottak segítséget.

A mintegy 5,4 milliárd forint összegű forráskeret a megye választókerületein belül az alábbiak szerint alakult:

1-es választókerület öt pályázatát 1,1 milliárd forint (Deszk, Ferencszállás, Klárafalva, Tiszasziget, Újszentiván), a 2-dik választókerület hat pályázatát 1,38 milliárd forint (Ásotthalom, Bordány, Forráskút, Mórahalom, Röszke, Üllés), 3-as választókerület tíz pályázatát 1,41 milliárd forint (Baks, Balástya, Csanytelek, Dóc, Eperjes, Felgyő, Nagytőke, Ópusztaszer, Szatymaz, Tömörkény) és a 4-es választókerület hét pályázatát 1,5 milliárd forint (Apátfalva, Földeák, Kiszombor, Kövegy, Magyarcsanád, Óföldeák, Székkutas) értékben adták be.

A 2021-2027 tervezési időszak fejlesztési elképzeléseinek összegyűjtése a végéhez közeledik, a megye minden településének vezetőjével egyeztet a megyei önkormányzat.

Magyarcsanád már tavaly nyert erre 200 milliót

Kétszázmillió forint támogatást kapott 2020 áprilisban a megyei közgyűléstől a Településfejlesztési Operatív Program keretében a magyarcsanádi önkormányzat a község belvízelvezető (azaz árok) rendszere fejlesztésére. A támogatásból a településen felújításra kerül a már meglévő, de évtizedek óta elhanyagolt belvízelvezető rendszer.

Az árkok átereszeit egyébként leginkább a lakók tették tönkre, akik az árkok egy részét is betemették, vagy hagyták feltöltődni. A községben korábban jelentkező magas belvízszint két okból is csökkent, az egyik a szennyvízberuházás volt, a másik mindenkit érint: ez a globális felmelegedés. Az előbbi miatt már nem kerül a szikkasztókból szennyvíz a talajba, mely el is szennyezte azt, az utóbbi pedig hosszú száraz időszakokat és egyre kevesebb csapadékot jelent. Ha viszont esik, akkor az özönvíz szerűen zuhog.

A munkálatok, melyeket tavaly nyár végén még csak terveztek, várhatóan falu egész területét érintik, ami közel kilenc kilométernyi vizesárok felújítását jelenti. A kifejezetten magasan fekvő területeken, azonban, ahol eddig sem kellett árkot ásni nem építenek ilyeneket. A felújítás során kikotorják, kimélyítik az esővíz elvezető árkokat és rendbe is teszik az átereszeket. Az árkok rendbetételével egyébként a község eddig is foglalkozott, mégpedig a helyi falu közmunkások közreműködésével és több-kevesebb sikerrel.