Térség Top

Bebújtak a maci barlangjába a királyhegyesi ovisok

De előtte azt is megnézték, hogy kibújtak-e a barlangból a Szegedi Vadaspark medvéi.

– Szerintem minden óvodai csoportban foglalkoznak február 2-án azzal a néphagyománnyal, hogy kijön-e a maci a barlangjából és meglátja-e a saját árnyékát. Mi követtük a Szegedi Vadaspark ezzel kapcsolatos élő közvetítését. A két medve után a többi állatkáról készült videókat is megnéztük – árulta el Németh Angéla. A királyhegyesi Napsugár Óvoda vezetője hozzátette, az óvodában hagyomány, hogy ilyenkor várják a mackót.

– Ez már beépült az óvodai tervbe, ahogy szerintem mindenütt. Az ovisok az érzékszerveik által tapasztalnak még nagyon sok dolgot. A tavasz még jobban a farsanghoz kötjük, de már a mackó is jelez. A gyerekekkel minden évben megbeszéljük, hogy ha mi történik majd téllel, ha a maci meglátja az árnyékát, és mi, ha nem látja meg.

A királyhegyesi ovisok nem csak meghallgathatták, a medve időjóslásával kapcsolatos népi hiedelmet, de bebújtak az óvodában rögtönzött medvebarlangba, majd „felébredve” a téli álomból, ki is bújtak belőle. Azaz eljátszották a történetet, s közben a medvebarlang tetejéről egy óriás (játék)mackó is figyelte őket.

navigate_before
navigate_next

– Le-, majd felkapcsoltuk a teremben a villanyt, jelezve, hogy a hosszú téli sötétség után a világos tavasz következik, azaz drámapedagógiai módszereket is alkalmaztunk. Utána pedig, minicsoportos feladatként, a gyerekeknek szétdarabolt mackóképeket kellett összeállítaniuk – sorolta Németh Angéla, a Napsugár Óvoda vezetője.

Az óvoda, a szülői munkaközösség és természetesen a a gyerekek egyébként már készülnek a farsangra, melyet február harmadik vagy negyedik hetében tartanak meg.

– Ez a hét egyébként még a maci körül forog, de a következőn már előtérbe kerül a farsang és foglalkozunk azzal kapcsolatos népszokásokkal – tette hozzá az óvodavezető.

A királyhegyesi Napsugár Óvodába járó gyerekek egyébként rendszeresen vesznek részt érdekesebbnél érdekesebb foglalkozásokon, programokon. Legutóbb alaposan kiélvezték az első idei havat majd a másodikból hóembert is építettek, de náluk mászott sárkánygyík is a gyerekek fejére.