Kerékpárúttal kötik Nagylakot és Kövegyet is Makóval, Maroslelét Földeákkal, Kiszombort pedig Szegeddel.

Csongrád-Csanád megyében összesen hetvenegy kilométernyi bicikliút épülhet meg. A tavaly decemberben kapott 112 millió forintos kormányzati támogatásnak köszönhetően az idén megkezdődhet a bicikliutak tervezése.

A kormány a idén országosan összesen 4 milliárd forintot biztosított kerékpárutak építésének előkészítésére, tervezésére, ezzel segítve a 2021-2027-es fejlesztési időszakban az infrastruktúra fejlesztésére rendelkezésre álló források gyorsabb és hatékonyabb felhasználását. A NIF Zrt. és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. adatain alapuló számítás szerint 1 kilométer kerékpárút tervezése 3-4 millió forintra tehető, a közbeszerzési áraktól függően a 4 milliárd forint mintegy 1200-1400 kilométer kerékpárút megtervezésére lesz elegendő.

A kivitelezési munkák már akár jövő tavasszal megindulhatnak.

A megye célja, hogy a következő 5 évben kerékpárúttal kössék össze (a makói járásban) Makót Nagylakkal és Köveggyel, pótolják a hiányzó szakaszokat Kiszombor és Szeged között, illetve Maroslele és Földeák között is kiépülhessen a bicikliút.

Ez utóbbi pikantériája, hogy a Földeák-Óföldeák közötti közút viszonylag jól járható, ám kritikus állapotban van és néhol szó szerint földúttá silányul, az Óföldeák-Maroslele közti szakasz, mely felújításáról egyelőre nincs szó.

A megyei tervek közt szerepel még Ásotthalom és Kissor, Üllés és Pusztamérges, Röszke és Szentmihály, Szentes és Mindszent, Szeged és Szatymaz, Zsombó és Szeged, illetve Bordány és Zákányszék bicikliúttal való összekötése, s hogy megépítsék a hiányozó részeket az új és a régi röszkei határátkelők felé.

A megyében az egyik legnagyobb jelentőségű új kerékpárút Csanádpalota és a Békés megyei Mezőhegyes közt épül hamarosan. Az erről szóló megállapodást Debreczeni István Csanádpalota, Radó Tibor Pitvaros polgármestere és Gémes László, a megyei önkormányzat elnöke még tavaly februárban írták alá Szegeden. A megyei részt a csanádpalotai, a pitvarosi és a Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat valósítja meg a megyehatárig, míg onnan Mezőhegyes központjáig, a mezőhegyesi önkormányzat. A bicikliút, egyébként Csanádpalota központjától indul, s Pitvaroson át Mezőhegyes központjáig vezet majd. A Csanádpalota-Mezőhegyes kerékpárút elkészülte után – melyet egyébként Lázár János szorgalmazott – egyébként egészen Kövegytől Mezőhegyesig biztonságosan el lehet majd kerekezni, ugyanis a Kövegy-Csanádpalota közti bicikliút már évekkel ezelőtt elkészült. A majdani bicikliút egyébként Pitvaroson érdekes fordulatot vesz. A Kossuth utcán ugyanis nem megy majd ki a körforgalmi csomópontig, ugyanis ott nem férne el, helyette az Egészségház telkén át vezetik ki majd a József Attila utcára.

A Maroslelét és Makót összekötő kerékpárutat 2019-ben avatták fel , de 2015 óta Makót és Kiszombort is az köti össze. És bicikliút húzódik 2016 óta Csanádpalota és Kövegy között is.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest