Nem fog elugrani a feladat elől: ha úgy alakul, elindul a választókerületi előválasztáson országgyűlési képviselőjelöltként – mondta el portálunknak a DK választókerületi elnöke és Országos Tanácsának tagja, akit a Márki-Zay Péter által neki és Gyurcsány Ferencnek címzett újabb támadásokról is kérdeztünk. A politikus többek között azt üzeni: egy demokrata feladatra szerződik, és míg azt nem fejezi be, nem kezd új projektbe…

 

– Mit szól hozzá, hogy Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester a minap bejelentette, el akar indulni a választókerület előválasztásán mint országgyűlési képviselőjelölt?

– Az előválasztáson mindenki elindulhat, ha megjelöli azt a pártot, melynek frakciójában a következő ciklusban politizálna. Ez vonatkozik Márki-Zay Péterre is. Bejelentkezése tehát legitim, csak értékrendet kellene választania azon a színes palettán, melyet az ellenzék képvisel. 

– Ön indul-e/indulna-e az előválasztáson?

– Egyre többen kérik tőlem a komolyabb szerepvállalást. A feladat elől nem fogok elugrani, ha úgy alakul, de korai még erről beszélni. 

– Bár Márki-Zay Péter úgy fogalmazott, „ha nem lesz más olyan jelölt, aki érdemi kihívó lenne”, akkor vállalja a megmérettetést, korábban élő videójában éles kritikával illette önt, illetve a DK elnökét. Többek között a következőkre utalt: Gyurcsány Ferenc lefoglalta magának a választókerületet, Mucsi Tamás nagyon szorgalmas ember, de a saját városában sem tudott győzni, ilyen jelöltekkel nem fog az ellenzék választást nyerni, sőt akár újra kétharmada lehet a Fidesznek. Ezen nyilvános kijelentések alapján egyértelmű, hogy Márki-Zay Péter önmagát alkalmasnak, “érdemi jelöltnek” tartja, önt viszont alkalmatlannak a választókerület megnyerésére, akár így alátámasztva saját indulását. Mit gondol a hódmezővásárhelyi polgármester kijelentéseiről?

– Márki-Zay Péter kiváló politikus, aki ígéretet tett a hódmezővásárhelyi embereknek, hogy virágzó várossá varázsolja a Fidesz által kizsigerelt települést. Ez az elsődleges küldetése, erre kell koncentrálnia. Megválasztásom óta, úgy vélem, bizonyítottam, rám bárki számíthat. Abban az esetben, ha úgy alakul, bizonyítani fogom ezt nemcsak Makón, de a választókerületben és az országban is. Azzal, hogy polgármester úr számol személyemmel, bizonyítja, hogy elismerte alkalmasságom erre a nemes feladatra. 

– Ön Facebook posztban utalt rá, hogy Márki-Zay Péter „minden tisztségre bejelentkezik”, „döntenie kell, polgármester, országgyűlési képviselőjelölt, miniszterelnökjelölt”. Azt is mondta, hogy Márki-Zay Péter kötött egy szerződést/szövetséget a vásárhelyi választóival, amelyet ön szerint be kellene tartani. Mit ért ezek alatt a kijelentések alatt pontosan?

– Ahogy említettem, Vásárhely a változást választotta. A vásárhelyiek pedig a változást Péter személyében látták. A változás még nem kezdődött el. Ahhoz több idő kell. Egy demokrata feladatra szerződik, és míg azt nem fejezi be, nem kezd új projektbe. Nem lehet egy cégnél megpályázni minden pozíciót a portástól a vezérigazgatóig. Tudni kell pozicionálni magunkat, és felmérni, mire vagyunk alkalmasak. Márki-Zay Péter beírhatja magát Vásárhely történelmébe. Kiváló polgármester. Be kell fejeznie az elkezdett munkát. 

– Nemrég egy Facebook-bejelentkezésben úgy fogalmazott: a civileknek/függetleneknek is van értékrendje, amelyet ki kell mutatni, ezt nem lehet „elmismásolni”. Márki-Zay Péterhez kötődően arra is utalt, ha indulni akar az előválasztáson, le kell tennie a voksát az értékrendjéről, illetve arról, melyik frakcióba ülne be. Hogyan valósulna meg a gyakorlatban nála és a hozzá hasonló jelölteknél, mit kellene tartalmaznia ennek a nyilatkozatnak, illetve egyáltalán szóbeli vagy írásbeli nyilatkozatról beszélhetnénk? Miért fontos ez az előválasztás szempontjából?

– A megalakuló új kormánynak le kell képeznie a valós választói akaratot. Közös kormányzásra készülünk. Ugyanakkor minden szövetségesünknek vannak prioritásai. Hogy milyen irányba tolódik el a kormányprogram hangsúlya, az a választói akarattól függ. Ezért fontos mindenkinek a világos értékválasztás. Hogy később ne okozzunk csalódást az embereknek. 

– Hogyan állnak az előválasztás előkészületei a választókerületben? Mikorra kerülhet nyilvánosságra az indulók személye, illetve a jelenlegi ismeretei szerint időben mikor bonyolódhat ez le?

– Az előválasztás nagyban függ a vírushelyzet alakulásától. Látjuk, hogy a Fidesz kapkod, pánikol, nem ura a helyzetnek. Persze ez nem pusztán alkalmatlanság, politikai taktika is húzódik mögötte. Hiszen addig, amíg nincs oltási terv, lehet lassítani, hogy az ország elérje a nyájimmunitást.  Egyszerűen akadályozni akarják az ellenzék megszerveződését. Az önös politikai érdekek azonban emberéletekbe kerülnek. Hosszú távon ez a Fideszt gyengíti. Arra ne számítsanak, hogy az ellenzéket ez szétveri. 2022-ben nyerni fogunk, és vége a mutyivilágnak. Helyreállítjuk a demokráciát, és elhozzuk a békét és a szeretetet Magyarországra. 

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest