Ország-világ

Továbbra sem szabadulhat a beteghordóra támadó férfi

A férfi a börtönből szabadulása napján koronavírus tünetekkel került kórházba, s mert agresszíven viselkedett az egészségügyi dolgozókkal, rászólt az egyik beteghordó. Na, ebből lett a haddelhadd. A kép illusztráció.

A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség indítványozta a Szolnoki Törvényszék letartóztatást fenntartó határozatának a helybenhagyását annak a Jász-Nagykun-Szolnok megyében élő, középkorú elkövetőnek az ügyében, akit a Szolnoki Járásbíróság közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette miatt nem jogerősen három év börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre és három év közügyektől eltiltásra ítélt.

 A férfi ellen azért indult büntetőeljárás, mert 2020 áprilisában a büntetés-végrehajtási intézetből szabadulásának napján COVID19 vírus tüneteivel a szolnoki kórház járványrészlegén agresszíven viselkedett az egészségügyi dolgozókkal, majd – a  vád szerint – az őt figyelmeztető beteghordót ököllel megpróbálta megütni. A beteghordó az ütés elől ellépett és a renitenskedő férfit a földre fektette, majd a biztonsági szolgálat segítségével lefogta a rendőrség helyszínre érkezéséig. A beteghordó a vonatkozó jogszabályi rendelkezések szerint közfeladatot ellátó személynek minősül, ezért speciális törvényi védelemben részesül.

A Szolnoki Járásbíróság elsőfokú ítélete ellen a vádlott és védője jelentett be fellebbezést felmentés, illetve a kiszabott büntetés enyhítése érdekében. Jelenleg az ügyben a Szolnoki Törvényszék előtt folyik a másodfokú eljárás.

A törvényszék a vádlottal szemben alkalmazott letartóztatás indokoltságát felülvizsgálta és azt továbbra is fenntartotta, mely döntés ellen a vádlott és védője fellebbezéssel élt.

A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség a vádlotti és védői fellebbezéssel összefüggésben kifejtette, hogy azt alaptalannak ítéli, mert a többszörösen büntetett előéletű, újabb szabadságvesztés büntetéssel büntetendő bűncselekményét, három korábban kiszabott felfüggesztett szabadságvesztés próbaideje alatt megvalósító terhelt esetében a bűnismétlés veszélye fokozott, ezért a letartóztatásnál enyhébb kényszerintézkedéssel az eljárás céljai nem biztosíthatók.

A kényszerintézkedés tárgyában bejelentett fellebbezések alaposságáról a Szegedi Ítélőtábla, míg a vádlott büntetőjogi felelősségének kérdésében a Szolnoki Törvényszék fog dönteni.