Térség

Hatvanegy határsértő egy nap alatt

Kiszombornál is jöttek, Csanádpalotánál pedig két török kamionból is előkerültek. A rendőrök három embercsempészt is előállítottak.

A járőrök tegnap 5 óra 30 perc és 17 óra 30 perc között öt esetben, összesen 8 határsértőt tartóztattak fel Kiszombor és Szeged közigazgatási területén, valamint a Röszke autópálya-határátkelőhelyen. Ellenőrzésük során a férfiak szír, afgán és marokkói állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az egyenruhások továbbá tegnap 11 óra 30 perckor és 16 óra 25 perckor a román-magyar közös ellenőrzés során összesen 12 határsértőt találtak megbújva két török honosságú kamionban a Csanádpalota autópálya-határátkelőhelyen. A férfiak közül nyolcan afgán, míg társaik pakisztáni állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A migránsokkal szemben tiltott határátlépés miatt, míg a második kamion sofőrje ellen embercsempészet miatt is eljárás indult. Az ügyekben a román határőrizeti szerv járt el.

A járőrök január 26-án 17 óra 30 perc és 2021. január 27-én 5 óra 30 perc között hét esetben, összesen 31 határsértőt tartóztattak fel Szeged, Klárafalva és Kistelek közigazgatási területén. Ellenőrzésük során a férfiak szír és iraki állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.
A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

navigate_before
navigate_next

 

Az egyenruhások továbbá tegnap 18 óra 30 perckor a román-magyar közös ellenőrzés során 7 határsértőt találtak megbújva egy török honosságú kamionban a Csanádpalota autópálya-határátkelőhelyen. A férfiak közül négyen afgán, a többiek pakisztáni állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A migránsokkal szemben tiltott határátlépés miatt a román határőrizeti szerv járt el.

A Kiszombor Határrendészeti Kirendeltség járőrei 22 órakor Szeged-Szőregen állítottak meg egy német honosságú gépkocsit. Az igazoltatás során megállapítást nyert, hogy a gépjárművet egy szír állampolgárságú férfi vezette, az utastérben további 3 szír állampolgárságú férfi volt. Ezzel egyidőben szintén Szeged-Szőregen a Készenléti Rendőrség járőre intézkedés alá vont egy szintén német honosságú személygépjárművet. Az autóban további két szír állampolgár utazott. Az ellenőrzés során felmerült a gyanú, hogy a személyek összefüggésbe hozhatóak az embercsempészéssel.

A rendőrök a három férfit előállították a Szeged Határrendészeti Kirendeltségre, ahol embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult ellenük eljárás. Az illegális migránsokat a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. – közölte a rendőrség.