Semmi ok a pánikra – int nyugalomra az elmúlt napok sajtóhíreire reagálva egy fontos szakmai szervezet, illetve annak elismert vezetője. Mi az igazság a koronavírussal fertőzött gyermekeket érintő sokszervi gyulladásról, hány gyermeket kellett eddig kórházban kezelni idehaza, s mennyire vannak erre felkészülve a szakembereink? Constantin Tamás összeállításából minden kiderül – írja a doktorbubo.blogstar.hu.

Az utóbbi napokban, illetve hetekben felkavaró számos tudósítást, riportot lehetett látni, hallani és olvasni a magyar médiában is arról, hogy a koronavírus bizony – a korábbi reményekkel szemben – igenis veszélyes a 18 éven aluli gyermekekre nézve is. Kiderült, több gyerkőc, kiskamasz került kórházba az akár tünetmentesen kihordott Covid-fertőzést követő 3-4 héttel, súlyos állapotban, úgynevezett sokszervi gyulladás miatt. A beszámolók szerint az egyébként ritka jelenség elsősorban a 8/9-12 éves korosztályt érinti, de 0-tól 18/20 évig gyakorlatilag bárkinél előfordulhat.

A téma, azaz a betegség egyik legelismertebb hazai szakértője, Constantin Tamás, a Magyar Reumatológusok Egyesülete Gyermekreumatológia Szekciójának elnöke friss Facebook-posztjában fontos tényekkel, adatokkal és ismeretekkel szolgál. Hiánypótló, minden szülő és gyermekorvos számára hasznos összefoglalójában azt írja: túlzott aggodalomra, pánikra nincs ok, a sokszervi gyulladás nagyon ritka, a szakemberek számára jól ismert, gyógyítható, miután hatékony kezelések állnak rendelkezésre idehaza is.

Constantin Tamás, illetve a Magyar Reumatológusok Egyesülete Gyermekreumatológia Szekciójának számításai szerint egyébként a járvány kitörése óta mintegy 120 gyermek kerülhetett kórházba – sokan közülük intenzív osztályra – ezzel a tünetegyüttessel Magyarországon, vagyis a fertőzésben érintettek legfeljebb 6 ezrelékénél észlelték a problémát. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy nem tudnak olyan apróságról, aki súlyos szövődményekkel gyógyult volna fel.

Fotó: Facebook/Dr. Constantin Tamás

„A sokszervi gyulladás hátterében meghúzódó immunológiai folyamatok és a tünetegyüttes nem ismeretlenek a gyermekreumatológusok számára. Az újdonság az, hogy bebizonyosodott: a koronavírus is képes ezeket a reakciókat a szervezetben beindítani. A súlyos, bizonyos esetekben intenzív osztályos ellátást is igénylő autoimmun betegségeket eddig is sikerrel gyógyítottunk. A gyermekreumatológusok több évtizedes tapasztalattal rendelkeznek, ismerik a hatékony kezeléseket. A szükséges gyógyszerek, beleértve a biológiai terápiákat, rendelkezésre állnak”

– fogalmaz a gyermekreumatológus.

A szakmai szervezet összegzése rámutat, a koronavírus-fertőzés következtében fellépő sokszervi gyulladás ellátása csapatmunkát igényel. A PIMS ellátása több társszakma összefogását igényli, a sürgősségi- és intenzív terápiás ellátásban jártas gyermekorvosok, kardiológusok, infektológusok és gyermekreumatológusok összehangolt munkájára van szükség. Az utánkövetésben, az esetleges kései szövődmények szűrésében pedig nagy szerepük van a kardiológusoknak.

Fontos tudni, hogy a Covid-fertőzés következtében fellépő sokszervi gyulladás heveny betegséget okoz.

„Jelen tudásunk szerint a koronavírus-fertőzés következtében fellépő sokszervi gyulladás nem okoz krónikus, hosszan tartó betegséget. A gyermekek az esetek döntő többségében lázas panaszaikkal területi sürgősségi ambulanciákon, kórházakban jelentkeznek, így sokszor nem is kerülnek be a gyermekreumatológiai centrumok ellátásába. Mivel a gyulladásos tüneteket általában 1-3 napon belül sikerül kontrollálni, erre sokszor nincs is szükség. Bár a PIMS heves tünetekkel indul, egyelőre úgy tűnik, hogy hosszú távon jóindulatúan viselkedik”

– szögezi le a szakmai tájékoztató.

 

Az anyagban arra is kitérnek, valamennyi egyetemi gyermekgyógyászati klinikán elérhető modern szemléletű reumatológiai ellátás. A legsúlyosabb – akár gépi lélegeztetést is igénylő – esetekben biológiai terápia alkalmazható, amely reumatológiai indikációt képez. Az érintett intézményekben dolgozók felkészültek, hogy akár a gyermekek átvételével, akár konzíliummal, tanácsokkal segítsék a PIMS-ben szenvedők biztonságos ellátását.

Az összeállításból kiderül: a Nemzeti Népegészségügyi Központ múlt héttől jelentési kötelezettséget írt elő a PIMS esetében is, így hamarosan objektív adatok állnak majd rendelkezésre.

„Informális tájékozódás és szóbeli közlések alapján becsült adat elérhető: országosan körülbelül 120 gyermeket kezelhettünk eddig a járvány kitörése óta. Sajnos a koronavírus-fertőzésen átesett gyermekek száma nem ismert, de a gyermekkorú népességre vetítve ez azt jelenti, hogy az előfordulási gyakorisága kb 0,006%. Jelen tudásunk szerint tehát egy nagyon ritka betegségről van szó”

– írják.

De pontosan milyen tüneteket okoz a koronavírus-fertőzés következtében fellépő sokszervi gyulladás?

„A PIMS valóban súlyos betegség, a rajta áteső gyermekek igazi hősök. A megfelelő és időben megkezdett terápia mellett szerencsére a tüneteik többnyire gyorsan javulnak. Vannak gyerekek, akik állapotát csak az intenzív osztályon tudjuk stabilizálni. Az intenzív osztályon töltött napok száma önmagában azonban még az egészségügyben jártas szakemberek számára is nehezen értelmezhető adat – jelentősen eltérhet például az egyes kórházak ápolói kapacitása, az általános gyermekosztályok minimumfeltételeket meghaladó felszereltsége. Eltérő lehet a betegség kezelésében való jártasság és tapasztalat is. Ezért mi inkább egy a közérdeklődés szempontjából fontosabb tényt szeretnénk kihangsúlyozni, miszerint nincs tudomásunk súlyos szövődménnyel gyógyult esetről. Összefoglalva, nem egy `misztikus`, `ismeretlen` betegséggel állunk szemben. A koronavírus-fertőzést követő sokszervi gyulladás ritkán fordul elő és sikeresen kezelhető. A gyermekgyógyászati intézetekben, kórházakban és klinikákon felkészült és képzett szakemberek várják a betegeket”

– zárul a Constantin Tamás doktor által jegyzett közlemény.

 

Forrás: Blogstar | Borítókép: illusztráció

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest