Makó

Makón is megünnepelték a magyar kultúra napját

A magyar kultúra napja alkalmából rendhagyó ünnepi műsort mutatott be a városi televízió, amelyet most a Makó Híradón is megtekinthetnek.

A József Attila Városi Könyvtár és Múzeum igazgatója, Szikszai Zsuzsanna Kodály Zoltán gondolataival köszöntötte az ünnepelni vágyókat, a város könyvtárából, „városunk kultúrapalotájából”.

Mint beszédében elmondta, lassan hozzászokunk, hogy az ünnepeket, jeles napokat rendhagyó formában kell megtartanunk, hiszen a pandémia átírta életünk szabályait, lehetőségeit.

Felidézte: harminckét éve minden évben megemlékezünk a magyar kultúra napjáról, ami véleménye szerint mindannyiunk számára nagyon fontos ünnep, habár nem vált piros betűs ünneppé.

– A kultúra megkülönböztet és hasonlóvá is tesz bennünket, nemcsak itt, hanem az egész világban. A kultúra az, ami átölel és összeköt a múlttal, a jelennel és a jövővel – húzta alá Szikszai Zsuzsanna.

Mint rámutatott: Kölcsey Ferenc 198 éve jegyezte le a magyar Himnusz sorait, azóta pedig minden magyar ember számára ez nemcsak egy vers, ünnepi dal, hanem egy olyan nemzeti ima, ami időtől és helytől függetlenül magyar létünk kifejezője.

Az igazgató egy személyes, Topolyán történt emlékét is megosztotta, amely azt mutatta meg számára, mit is jelent a magyar kultúra, továbbá Németh László gondolataira, üzenetére is felhívta a figyelmet.

– Mert kultúra nélkül se emberek, sem magyarok nem vagyunk. Becsüljük meg hát ezt a napot, és sokszorozzuk meg a szívünkben is, és a mindennapjainkban! Sok sikert és örömet kívánok ehhez mindenkinek! – zárta gondolatait Szikszai Zsuzsanna.

A teljes ünnepi műsor az alábbiakban tekinthető meg: