Térség

Kiszombornál, Nagylaknál és Csanádpalotánál is próbálkoztak a határsértők

Negyvenhárom határsértőt fogtak el a megyében a rendőrök huszonnégy óra alatt. Jöttek Kiszombornál, Nagylaknál és Csanádpalotánál is. A képen a nagylaki régi határátkelő.

A járőrök január 21-én 5 óra 30 perc és 2021. január 21-én 17 óra 30 perc között két esetben, összesen 10 határsértőt tartóztattak fel Kübekháza és Szeged közigazgatási területén. Ellenőrzésük során a férfiak iráni, szír és palesztin állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az egyenruhások továbbá tegnap 17 óra 5 perckor a román-magyar közös ellenőrzés során egy török honosságú kamionban öt határsértőt találtak megbújva a Csanádpalota autópálya-határátkelőhelyen. A férfiak afgán és szír állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A migránsokkal szemben tiltott határátlépés, míg a török sofőrrel szemben embercsempészés miatt a román határőrizeti szerv jár el.

A járőrök január 21-én 17 óra 30 perc és  január 22-én 5 óra 30 perc között öt esetben, összesen 20 határsértőt tartóztattak fel Ferencszállás, Klárafalva, Kiszombor és Mórahalom közigazgatási területén. Ellenőrzésük során a migránsok afgán, szír, palesztin, marokkói, illetve pakisztáni állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

A Szegedi Rendőrkapitányság járőrei 2021. január 21-én 23 óra 40 perckor Szegeden, a Szőregi úton állítottak meg egy lengyel honosságú gépkocsit. Az autót egy ukrán férfi vezette, rajta kívül még négy, magát szír állampolgárnak valló személy tartózkodott a járműben, akik azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök az ukrán sofőrt előállították a Szeged Határrendészeti Kirendeltségre, ahol embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult ellene eljárás.

Az illegális migránsokat a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.​ 

Az egyenruhások továbbá szintén tegnap 20 órakor négy határsértőt fogtak el Nagylak külterületén, akik szír állampolgárnak vallották magukat, azonban magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a csoport tagjait a Nagylak Határrendészeti Kirendeltségre előállították, majd meghallgatásukat követően átadják őket a román hatóságoknak.