Térség

Csanádpalota: új év, régi szokások

Továbbra sem nyugszanak a kedélyek a településen, mindössze annyi látszik, hogy Debreczeni István ugyanolyan magas lovon ül, mint tavaly. A szájkarate megy, az érdemi munka nem nagyon.

Jó pár hetes sunnyogás után újra jelentkezett Debreczeni István a propaganda céljaira kisajátított önkormányzati Facebook-oldalon, ahol az általa nem kedvelt, és minden tájékoztatásból kizárt képviselőket igyekszik újra lejáratni.

A várost az önkormányzati választást követően maroknyi emberével gyakorlatilag túszul ejtő polgármester többek között azt kifogásolja, hogy a kitűzött időközi voksolás elmaradása óta eltelt 3 hónap, és a „képviselőjelöltek” nem „jelentkeztek munkára” a hivatalban. Bezzeg azok, akik őt támogatják, eközben rendkívül lelkesek.

Mint korábban egyébként beszámoltunk róla, legutóbb november végén fordult nyílt levélben a képviselő testület többsége Debreczeni Istvánhoz azzal, hogy egyébként kötelessége lenne tájékoztatni őket és a lakosságot az általa a veszélyhelyzetben egy személyben hozott határozatokról és rendeletekről, lehetőség szerint még azelőtt, mielőtt azokat aláírja (ahogyan ezt egyébként a térség összes polgármestere megteszi a saját településén).

A képviselők akkor több kérdést is intéztek a polgármester felé, innentől kezdve meg ugye már nettó hazugság, hogy a hivatal működésével kapcsolatos kérdés sem érkezett hozzá. Ami viszont tény, hogy válasz egyikre sem érkezett, így aztán sem a lakosság, sem a képviselők nem tudnak semmit a város anyagi helyzetéről, a jó pár önkormányzat elleni per állásáról, és még sorolhatnánk.

A testület többsége tehát továbbra is szándékosan akadályoztatva, hátráltatva, az összes információtól elzárva van, ennek ellenére Debreczeni Istvánnak mégis képes szemrebbenés nélkül az önkormányzat hivatalos oldalára kiírni: „Ha felmerül Önökben bármilyen, az önkormányzat munkájával kapcsolatos kérdés, legyenek szívesek azt a jegyzőnél vagy az adott szakterületvezetőnél feltenni.”

A poszt alatt egyébként többen – köztük képviselő is – felháborodásuknak adtak hangot, ezekben (míg egy csinovnyik ki nem törli őket) egyrészt cáfolják a hazugságokat, másrészt el nem végzett munkát is számonkérnek a polgármestertől.

 

 

A bejegyzésre nyílt levélben válaszolt a város korábbi polgármestere is, aki amellett, hogy részletezi a jelenlegi járványhelyzet alatti kötelességeket és felelősséget, rámutat arra is, hogy

a veszélyhelyzet alatt meghozott polgármesteri döntéseknek nyomát sem találni sehol.

– Bár az Önkormányzatnak kötelezettsége még sem tették közzé a korábbi testületi ülések jegyzőkönyveit, az előterjesztéseket, közérdekű információkat. – hívja fel a figyelmet rá Nyergesné Kovács Erzsébet.

A város volt polgármestere egyúttal arra is kéri Debreczeni Istvánt, hogy a térségi polgármesterek által gyakorolt jó példákat követve döntései előtt kérje ki a képviselő-testület tagjainak véleményét és szíveskedjék részletes tájékoztatást adni mindenre kiterjedően az Ön által a veszélyhelyzet kihirdetése óta tett intézkedéseiről, a hozott döntésekről és gondoskodjon róla, hogy a dokumentumok hozzáférhetőek legyenek a honlapon is.

 

 

 

Nyergesné Kovács Erzsébet arra is utal posztjában, hogy az ő polgármestersége alatt Debreczeni István képviselőként számtalan alkalommal követelt részletes tájékoztatást, most meg ugye azt láthatjuk, hogy gyakorlatilag hírzárlat van, a hivatal meg jobban hasonlít egy elbarikádozott erődítményre, mint egy olyan intézményre, amely tárt karokkal várja a lakosságot és intézi a panaszaikat, kéréseiket, ami egyébként többek között a kötelessége lenne.