Térség Top

Három szociális tevékenységben is önállósult Csanádalberti

Január elseje óta önállóan látja el január 1-jétől Csanádalberti a szociális étkeztetést, az idősek nappali ellátását és a házi segítségnyújtást, miután kilépett a 2019. január 1-jén Ambrózfalva, Csanádalberti, Királyhegyes, Kövegy, Nagyér és Pitvaros által létrehozott Csanádalberti Térségi Szociális és Gyermekjóléti Társulásból.

Érdekes előzmények után határozott úgy, Csjernyik Zoltán polgármester javaslatára a csanádalberti képviselő-testület, hogy tavaly december végén kilép a Csanádalberti Térségi Szociális és Gyermekjóléti Társulásból. Királyhegyes és Kövegy csak a szociális feladatokkal vett részt a társulásban, ugyanis a gyermekjóléti és családsegítő feladatokkal a csanádpalotai mikrotársuláshoz tartoztak.

– Saját magunk működtetjük január elseje óta a szociális étkeztetéshez, az idősek nappali ellátásához, illetve a házi segítségnyújtáshoz kapcsolódó feladatokat – mondta érdeklődésünkre Csjernyik Zoltán. Csanádalberti polgármestere hozzátette: – Mivel a közös hivatal gesztorönkormányzata mi vagyunk (ehhez Csanádalbertin kívül Ambrózfalva, Nagyér és Pitvaros tartozik – a szerző), ezért a gyermekjóléti és a családsegítő feladatokat a többi településen továbbra is, zavartalanul ellátjuk.

– Se szakmailag, se anyagilag, se erkölcsileg nem volt megelégedve a csanádalberti képviselő-testület a korábbi társulásban végzett munkával – indokolta a kilépésről hozott testületi döntés Csanádalberti polgármestere.

Hallgassa meg őt magát:

A Csanádalbertin önállóvá vált feladatokat két munkatárs: egy teljes állásban alkalmazott vezető, Puskásné Ember Ninette, és egy hatórás alkalmazásban álló kollégája végzi.

– Egyrészt kellett egy vezető, hiszen egy intézményrendszert kell működtetni, hiszen az új intézménybe integráltuk a falugondnoki szolgálatot, mely eddig szakfeladatként működött az önkormányzat tevékenységei között. Az új dolgozók létszáma az ellátottak számától függ.

Az új intézménynél a nappali ellátást jelenleg harmincan, míg a szociális étkezést 30-40 közötti helybéli veszi igénybe, s a házi segítségnyújtást tavaly összesen heten, január óra pedig már tízen igényelték – mondta Csjernyik Zoltán, Csanádalberti polgármestere, aki hozzátette, hogy a csanádalberti önkormányzatnak 40-50 százalékkal kevesebbe kerül a fenti ellátások biztosítása, mint került korábban.