Térség Top

Elmarad a busójárás a makói térségben

Sem Makón, sem Földeákon, sem Kiszomboron nem lesz az idén busójárás. A koronavírus miatt a mohácsi busók így nem szórakoztatják az embereket. Makón azonban máris kitaláltak valamit helyette.

A február végére szervezett busójárás, a járványhelyzet miatt és a busók javaslatára Földeákon is elmarad – értesítette a helybélieket a minap a földeáki könyvtár, de a mohácsi busók nem szórakoztatják felvonulásukkal a kiszomboriakat és a makóiakat sem.

Pedig remek élmény évek óta, hogy a mohácsi busócsapat végigvonul a települések utcáin, százaktól kísérve, kereplővel, kiszebáb égetéssel fűszerezve a téltemetést.

Tavaly a földeáki busójárásba még csak az időjárás szólt bele: az eső miatt ma ugyan nem vonultak végig a mohácsi busók a Zárda utcán, de a jurtában ijesztgették és megnevetették a gyerekeket illetve a felnőtteket, s fülsüketítő kerepléssel űzték el a telet. Mire végeztek, a csapadék is elállt. Bár a busók nem akarták eláztatni a maszkjukat és a felszerelésüket, így is remek és felettébb szórakoztató programot adtak, megtáncoltatva az érdeklődök apraját-nagyját, alaposan megszorongatva a lányokat és a menyecskéket, s a rémes álarcukkal ijesztgetve, a nevetgélő gyerekeket…

A kisebb gyerekek közül volt aki megszeppent a busók láttán, főleg amikor megszólaltak a kezükben forgatott, a zárt térben borzasztóan hangos kereplők. A nagyobb gyerekek (többen is álarc mögé rejtőzve, de akadt aki maga is busóálarcot húzva) aztán gyorsan megtalálták a hangot a félelmetes figurákkal, olyannyira, hogy a voltak, akik megrángatták az ijesztő szarvakat, de olyan gyerek is akadt, aki egyenesen lepacsizott az egyik busóval.

Emlékezetes volt a két évvel ezelőtti kiszombori busójárás, mely során rosszul lett, és a dohánybolt közelében „meghalt” az egyik mohácsi busó, a mai kiszombori téltemetés során. A „halottat” nagy nevetések közben az egyik helyi lány egy csókkal  élesztette újjá.

Ilyen remek hangulatban telt a szombat délután, mely során a kiszebáb, s vele a gyötrelem, ártalom, félelem és kín, meg a tél is elhamvadtak.

Tavaly Makón is jártak a busók, mégpedig több száz helybéli kíséretében űzték el a telet, az egyébkét kellemes tavaszias időben.

A makói József Attila Múzeum a busójárást pótlandó online farsangi busóálarc készítő pályázatot hirdetett a gyerekeknek, arra kérve őket, hogy készítsenek kreatív, mókás, alakoskodó álarcot,majd fotózkodjanak le vele, s a képet küldjék el legkésőbb február 16-ig a jamuzeum@gmail.com email címre. Kérik, hogy a fotó mellett tüntessék fel a pályázók nevét, életkorát, a kapcsolattartó email címét és telefonszámát is. A beküldött alkotásokból virtuális kiállítást rendeznek a múzeum hivatalos honlapján és Facebook oldalán.

A legötletesebb pályázókat meg is jutalmazzák. Három korcsoport maszkos fotóit várják: a 3-6 évesekét, a 6-10 évesekét és a 11-14 évesekét.