Mintha csak most lett volna, pedig már majd három hete 2021-et írunk. Tavaly decemberben pótolták a Kövegyen egy korábbi vihar által megrongált buszmegállót, egy hétig hét földeáki osztály tanult otthonról, rénszarvascsalád költözött a maroslelei könyvtár udvarára, kigyógyult a koronavírusból Drimba Tibor polgármester, nyolcszáz apátfalvi kapott disznótoros csomagot az önkormányzattól. Ezek is történtek az év utolsó hónapjában a makói járás kistelepülésein.

December első napján 9360,  míg az utolsón összesen 14783-at írt a koronavírus.gov.hu a megyénkben. A szám az eddigi összes megbetegedést tükrözi. Elindult a vakcina-előjegyzési kampány, a hónap elején megérkezett az első vakcinaszállítmány az Egyesült Királyságba. Az egyik első oltást William Shakespeare kapta. Idehaza kijelölték az első oltópontokat az egészségügyi dolgozók részére, Orbán Viktor szerint a járványügyi készültség valószínűleg 2021-ben végig fennmarad . Az Európai Unió engedélyezte az első koronavírus elleni vakcinát. December végére közel két és félezer magyar egészségügyi dolgozó kapta meg a védőoltást.

December 1.: Digitális munkarendben dolgozik egy hétig a földeáki Návay iskola hét osztálya, a koronavírus miatt.

A földeáki képviselő-testület nem emelte sem a bérleti díjakat, sem a helyi adókat.

Huszonnyolcmillió forintból újult meg három földeáki utca, s a ravatalozó felújítására is nyertek pályázati pénzt.

December 2.: Kövegyen pótolták a vihar által tönkretett buszmegállót.

December 3.: Rénszarvascsalád költözött a maroslelei könyvtár udvarára. Ez is a karácsonyi dekoráció része.

Készültek a Mikulásra a királyhegyesi ovisok.

A település határában fel-feltünedező migránsokra figyelmeztetett Drimba Tibor, Maroslele polgármestere. https://makohirado.hu

December 4.: Kövegyen és Pitvaroson is osztanak Mikulás ajándékot, Királyhegyesen már járt is a Télapó.

Elkápráztatta a zsűrit az apátfalvi népzenészek videós produkciója.

A 90 éves Végh Imrét köszöntötték Apátfalván.

December 7.: A kistelepüléseken is meggyújtották az adventi gyertyákat.

Kiválóan működik az élő migránsjelző Maroslelén.

Árokba csapódott egy autó Csanádpalotánál.

December 8.: Ismét munkába állt a koronavírus fertőzésen átesett maroslelei polgármester. Drimba Tibornál november 26-án jelentkeztek az első tünetek.

Minden magyarcsanádi kap ajándékutalványt a helyi képviselő-testülettől. Ez két-kétezer forintot jelentett s a faluban lehetett elkölteni.

420 milliót érő hamis ruhaszállítmányt fogtak Nagylaknál.

December 9.: Visszakerült a megújult harangsisak a felújítás alatt álló pitvarosi iskolára.

Megerősítették a rendőri jelenlétet Maroslelén.

Apátfalván elkezdték kiosztani a szociális tűzifát. 292 rászoruló kapott belőle.

Életének 66. évében, türelemmel viselt, hosszan tartó betegség után tegnap elhunyt Rozsnyai János tanár, író, helytörténész, Maroslele község díszpolgára, a Makói Múzeumért Közhasznú Alapítvány kurátora.

December 10.: Apátfalva, Magyarcsanád, Királyhegyes, Pitvaros, Kiszombor és Óföldeák valamint Csanádpalota is megkapta azt a Heron típusú átemelő szivattyút, melyet a földeáki önkormányzat az INTERREG-es pályázatán nyert pénzből vásárolt.

December 11.: Nyeretlen pályázatai ellenére is szépen gyarapodott Királyhegyes.

Harminckét facsemetét ültettek el Földeák központjában, huszonkettő a Szent László téri középületek, míg tíz a Zárda utcai iskola, illetve az óvodaépület elé került, a községi fásítási program keretében.

December 17.: Száz élelmiszercsomagot osztanak ki Pitvaroson, melyeket a Mészáros csoport ajánlott fel a Magyar Vöröskereszten keresztül.

December 21.: Nyolcszáz disznótoros csomagot oszt az Apátfalvi önkormányzat.

December 22.: Nagylelkű felajánlásából kapott padfűtést az óföldeáki erődtemplom.

December 23.: Sikeresen befejeződött a szociális alapszolgáltatások infrastrukturális fejlesztése Földeákon. A község 38,174 millió forint vissza nem térítendő Európai Uniós támogatást nyert a fejlesztésre, melynek célja a szociális alapszolgáltatások és gyermekjóléti alapellátások infrastrukturális, minőségi fejlesztése volt.

Búcsúzzunk az évtől a koronavírusban elhunyt Balázs Fecó dalával:

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest