Ország-világ

Lázár: felelőtlenül gazdálkodó városvezetőket nem, felelősen gondolkodó cégeket viszont támogat a kormány

További jelentős beruházás mellett döntött a vásárhelyi gyárral rendelkező Villeroy & Boch. A témában tartott sajtótájékoztatón Lázár János kifejtette, hogy a kormány sosem fogja támogatni a felelőtlenül gazdálkodó városokat, azonban a felelősen gondolkozó vállalatokat mindenben támogatja. Vásárhelyen 750 munkahely vált biztossá a német hátterű cégnél.  – írja a Promenad.

A Villeroy & Boch Magyarország Kft. az elkövetkezendő időszakban újabb jelentős beruházásokkal fejleszti a hódmezővásárhelyi gyárát. A tervezetten 2021 decemberében lezáruló projekt keretében két új mázolósorral és egy magasnyomású WC öntőgép telepítésével kívánja növelni a versenyképességét a vállalat.

A beruházás megvalósításához a cég sikeresen pályázott a Külgazdasági és Külügyminisztérium új kompenzációs programjára. A Koronavírus Okozta Károk Kompenzálására Kiírt Nagyvállalati Támogatási Programon a vállalkozás a teljes beruházás 35%-át, 283.779.000 Ft támogatást nyert el.

A cég vállalta, hogy a projekt lezárásáig fenntartja az induláskor meglévő létszámát, így a munkahelymegőrzés is kiemelt figyelmet kap a beruházások során.

A sajtótájékoztatón Lázár János elmondta, hogy a világban jelenleg kétféle küzdelem folyik. Az egyik küzdelem az emberi életek megmentéséért, amiben segítség a védőoltás lehet, a másik pedig a gazdaság megmentéséért, amiben pedig a tőkeinjekció lehet a megoldás.

Kifejtette, hogy amikor az adó-, bér-, és járulékcsökkentések kerülnek kihirdetésre, azok a gazdasági életre jellemző betegségek tüneteit kezelik, de nem a megoldást jelentik. Véleménye szerint a valós megoldást egy válság idején a beruházás és a befektetés jelentheti.

Lázár kitért az önkormányzatok támogatására is. Elmondta, hogy a Magyar Kormány a magyar adófizetők pénzéből soha nem tudott, és soha nem fog felelőtlenül gondolkodó polgármestereket és felelőtlenül gazdálkodó városokat támogatni. „De a kormány mindig kész arra, hogy felelősen gondolkodó vállalatokat, és felelősen gondolkodó munkavállalókat és választópolgárokat támogasson” – tette hozzá.

A Villeroy & Boch egy felelősen gondolkodó vállalat, az egyik legsikeresebb privatizációt hajtotta végre Magyarországon, munkahelyek százait létrehozva. A Villeroy & Boch egy presztízsmárkát jelent, hiszen a Vásárhely legjobb, és legnagyobb munkaadója, valamint a legnagyobb adófizetője. Talán ebben az esztendőben ezek a befizetett adóforintok jelenthetik a menekülőpályát a felelőtlen városi gazdálkodásban, a csőd elkerülése érdekében” – mondta el Lázár János.

Az országgyűlési képviselő arról is beszélt, hogy 750 család, 750 ember megélhetését biztosítja a vállalat, és ennek a támogatásnak köszönhetően minden munkavállaló megtarthatja a munkáját.

A szanitergyárban megvalósuló beruházások célja részben a munkafolyamatok automatizálása, ezáltal a munkatársak fizikai terheltségének a csökkentése, részben pedig az egyre népszerűbbé váló új technológiájú WC kapacitás növelése.

Szijjátó Péter kiemelte, a Villeroy & Boch a világpiac vezető pozícióját birtokolja több szegmensben, a Mahle a világon a 23. legnagyobb elsőkörös autóipari beszállító 160 gyárral, és 70 ezernél is több alkalmazottja van, a Beurer cég a magyarországi termelésének 99 százalékát külpiacon értékesíti. Mindhárom cég 80 százalék feletti exporthányaddal dolgozik Magyarországon, így az újabb beruházásaik a magyar export növekedését hozzák magukkal.


 

Forrás: Promenad