Ország-világ

Huszonöt illegális migránst akart az Európai Unió belső részébe csempészni

A Szegedi Járási Ügyészség indítványára a nyomozási bíró letartóztatásba helyezte azt a montenegrói férfit, aki 25 illegális határátlépőt próbált meg az Európai Unió belső területei felé csempészni.

A megalapozott gyanú szerint a gyanúsított 2021. január 13-án hajnali 4 óra körüli időben vett fel az általa vezetett kisteherautóba 25, magát szír és afgán nemzetiségűnek valló személyt. A gyanúsítottat röviddel az elindulást követően Ruzsa külterületén a helyi rendőrjárőr igazoltatta, előállította, majd őrizetbe vette.
Az utastérből előkerülő 25 emberről megállapították, hogy őket röviddel azt megelőzően ismeretlen személyek csempészték át Magyarország területére, mivel sem az ország területére történő belépéshez, sem az ország területén történő tartózkodáshoz szükséges jogszabályi feltételeknek nem feleltek meg. Az ismeretlen embercsempészekkel kötött megállapodás alapján a gyanúsított feladata az lett volna, hogy az illegális határátlépőket Ausztria területére csempéssze.
Az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt indult eljárásban a járási ügyészség a szökés, elrejtőzés, valamint az eljárás meghiúsításának veszélyére figyelemmel indítványozta a férfi letartóztatásának egy hónapra történő elrendelését.
A Szegedi Járásbíróság nyomozási bírója az ügyészi indítványnak helyt adva elrendelte a kényszerintézkedést.