Térség Top

2020 október: Bogyóval és Babócával díszítették a maroslelei orvosi rendelőt

Agresszív koldusok zaklatták a magyarcsanádiakat, Csanádalberti döntött arról, hogy kilép a szociális társulásból, csak testhőmérséklet ellenőrzés után lehetett bemenni az apátfalvi idősek napjára, új tetőt kapott a felújítás alatt álló pitvarosi iskola, helyére került a földeáki községháza új kapuja, csendes megemlékezéseket tartottak október 23-án. Ezek is történtek a makói járás kistelepülésein.

Egy hónappal meghosszabbították a koronavírus miatt elrendelt határzárat, Müller Cecília az elhunytak magas száma arra figyelmeztet, hogy szabálykövetőnek kell maradnunk, majd kijelentette, hogy a második hullám felfutó szakaszán vagyunk. Később arra kért mindenkit, ne vegyenek részt tömegrendezvényeken. Október 1-jén 1178, míg a hónap végén 3413 koronavírusos megbetegedést összesített a kormányzati koronavírus portál a megyében.

Október 1.: Csanádalberti végképp eldöntötte, jövő január elsejével kilép a szociális társulásból – közölte a jelenlévőkkel Csjernyik Zoltán Csanádalberti polgármestere a négy szomszédos kistelepülés, azaz Ambrózfalva, Csanádalberti, Nagyér és Pitvaros szeptemberi soros, közös testületi ülésén.

A kőleves című magyar rajzfilmmel, majd vetélkedővel várták a Magyar Népmese napján a maroslelei könyvtárban a helyi általános iskola harmadikos diákjait. Ez alkalommal osztották ki a korábban meghirdetett rajzpályázat eredményeit is.

Hatalmas, vastapsos sikert aratott a kiszombori Idősek Napján Osvald Marika és Ondrik János, „Szóljon hangosan az ének” produkciója az Ady Endre Művelődési Ház színpadán.

Agresszív koldusok zaklatják a magyarcsanádiakat, ezért a képviselő-testület rendőrhatósági intézkedést kér az ügyben – döntöttek róla a képviselők a szeptemberi rendes, a községházán tartott ülésükön.

Október 4.: Időseket köszöntöttek Apátfalván. A művelődési házban tartott rendezvény idén a járvány miatt nem olyan volt, mint a korábbi években, de így is jól szórakoztak a település nyugdíjasai. Testhőmérséklet mérés és kézfertőtlenítés után mehettek be csak a vendégek az apátfalvi művelődési ház nagytermébe az idősek világnapja alkalmából szervezett rendezvényre, és a székeket is nagyobb távolságra helyezték el egymástól.

Október 5.: Várják a gyerekeket az apátfalvi ovifocira, mely olyan népszerű, hogy Magyarcsanádról is jelentkeznek rá.

Új tetőt kapott a felújítás alatt álló pitvarosi iskola.

Október 6.: Az aradi vértanúkra emlékeztek Apátfalván.

A koronavírus miatt az idén nem rendeztek Idősek Világnapja alkalmából ünnepséget Maroslelén, ellenben minden szépkorút névre szóló emléklappal köszöntöttek.

Október 7.: A csanádpalotai Nagy Péter kötélgyártó kisiparos az egyike annak a négy Csongrád-Csanád megyei alkotónak, aki a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara pályázatán elnyerte az idei Kézműves Remek díjat.

Október 8.: Tóth László csanádpalotai polgármesterjelölt visszalépett Perneki László javára.

Bogyóval és Babócával díszítették a maroslelei orvosi rendelőt. A figurákat Sipos Edit festőművész rajzolta a falakra, melyeket önkéntesek festettek ki. Drimba Tibor polgármester is „pemzlit” ragadott.

Október 9.: Már az aljzatbetonozásnál jár a földeáki sportcsarnok építése.

Október 12.: Az egykori marosleleiek életét is felvillantó kötetét mutatta be az Országos Könyvtári Napok egyik rendezvényekén a napokban Kerekes Ibolya néprajzkutató, a maroslelei könyvtárban

Október 13.: Már ötvenen kaptak egytálétel Kövegyen, a Gordius Intézmény jóvoltából.

Október 14.: Elkezdődött az apátfalvi Kereszt utca aszfaltozása, köszönhetően a Magyar Falu Programban a belterületi utak fejlesztésére beadott pályázattal elnyert 24 millió forintos összegnek.

Október 15.: Erasmus napot rendeztek a maroslelei iskolában. Élőben jelentkeztek be a SUPREM programban résztvevő csíkszeredai József Attila iskola nevelői és diákjai, illetve megnézhették a lelei gyerekek a programban szintén részt vevő perugiai diákok a városukat és az iskolájukat bemutató filmjét.

Egy a helyi önkormányzat által beadott és elnyert pályázatnak köszönhetően 110 új székkel gyarapodott a királyhegyesi közösségi színtér, s ugyanezen pályázat teszi lehetővé, hogy alaposan felfrissítsék a Csurgó Néptáncegyüttes fellépőruháit.

Október 17.: Hat maroslelei önkéntes, Drimba Tibor polgármesterrel négy óra alatt összesen hat zsáknyi szemetet és zöldhulladékot szedett össze a Maroslele-Makó közti kerékpárút lelei szakaszán.

Október 19.: Helyére került a földeáki községháza új kapuja.

Október 21.: Szemetet szedtek, környezetvédelmi előadást hallgattak meg a diákok és a rajzverseny és a környezetvédelmi kvíz eredményét is kihirdették ma kora délután a földeáki Návay Lajos Iskolában, a Gagarin utca „Települési környezetvédelmi infrastruktúra fejlesztések” című pályázathoz kapcsolódóan.

Október 23.: Csak Apátfalván és Nagylakon mondtak ünnepi beszédet és megemlékezést az 1956-os forradalom és szabadságharc 64. évfordulója alkalmából. Maroslelén, Magyarcsanádon koszorúztak, Földeákon civil egyesület is megemlékezett, míg Csanádalbertin Lázár János is koszorút helyezett el.

Október 26.: Két földeákiról is kiderült a hosszú hétvégén, hogy elkapta a koronavírust. Az egyikük maga hívta fel a hírrel a község polgármesterét.

Október 27.: Maroslele legkisebb lakóit, összesen huszonegy csöppséget köszöntötte a képviselő-testület és a falu lakói nevében Drimba Tibor polgármester.

Október 28.: Zöld utat adott a képviselő-testület a magyarcsanádi naperőműnek.

Belülről is megszépült a nagylaki községháza.

Hatvanheten kerékpároztak a mellrák ellen Földeákon.

Október 29.:Nem jelentek meg a nagyéri és a pitvarosi testület tagjai, ezért Csjernyik Zoltán csanádalberti polgármestere határozatképtelenség miatt elnapolta a négy szomszédos kistelepülés képviselő-testületei közös ülését. Nem ez volt az első eset, amikor ez történt.