Térség Top

Elkezdődött a kövegyi orvosi rendelő felújítása

A napokban kezdődött el a kövegyi orvosi rendelő – nyár végig tartó – teljes felújítása. 23 millió forintból laposan modernizálják, kívül és belül is.

A Magyar Falu Program keretében nyert 23 millió 181ezer 154, (azaz huszonhárommillió-száznyolcvanegyezer-százötvennégy) forintot a kövegyi önkormányzat az orvosi rendelő felújítására és energetikai korszerűsítésére. A napokban bontással kezdődtek meg az épületen kivitelezési munkálatok, melyek várhatóan a nyár végére fejeződnek majd be.

Teljes energetikai felújításon esik át az elnyert pályázati összegnek köszönhetően az orvosi rendelő, azaz hőszigetelést kap a tető és kapnak a falak, kicserélik az összes ajtót és ablakot, s lesz némi belső átalakítás is, hiszen a mosdó már nem felel meg a mai követelményeknek. Így azt a mozgáskorlátozottak számára is könnyen megközelíthetővé teszik, ahogy az épületbe való bejutást is megkönnyítik majd számukra. Az épület tetejére napelemtáblák kerültnek, s ezek táplálják majd a rendelő új, elektromos fűtését.

navigate_before
navigate_next

Az orvosi rendelő felújítása már csak azért is erősen aktuálissá vált, mert az 1960-asévekben elkészült épülethez – Galgóczkiné Krobák Mária polgármester és más kövegyiek emlékei szerint – elkészülte óta, azaz 50-60 éve komolyabban nem nyúltak hozzá, leszámítva a tisztasági meszeléseket. Ráadásul immár éles a kontraszt a szomszédos családsegítő épületét két esztendeje alaposan modernizálták, egy 2016-os TOP-os pályázaton elnyert huszonkétmillió forintból, majd avatták fel a tizennegyedikei falunapon (egyébként együtt a megújult községházával és könyvtárral egyszerre).

A kövegyi háziorvosi rendelő eszközparkja azonban már, szintén a Magyar Falu Programnak köszönhetően alaposan megújult, hiszen 2019 októberében – ahogy arról beszámoltunk – adta át a polgármester azt a 2 millió 784 ezer 588 forintot érő orvosi eszközparkot dr. Pásztor Kornélnak, a község háziorvosának, melyet a község szintén a Magyar Falu Pályázaton nyert. Ezek közt szerepelt egy új vizsgáló ágy, voltak diagnosztikai eszközök, de az újraélesztést lehetővé tévő defibrillátor, valamint egy boka-kar index meghatározó készülék is.