Térség Top

2020 szeptember: Letették a földeáki sportcsarnok alapkövét

Szirbik Imre lett Kiszombor új polgármestere, Szekeres Krisztián az új alpolgármestere, huszonnyolcmillió forintot nyert a földeáki önkormányzat a rendelő fejlesztésére, árok szélén talált repeszgránátot egy magyarcsanádi kisfiú, száz mázsa csemegekukoricát osztottak szét Apátfalván, felavatták a felújított óföldeáki erődtemplomot és a maroslelei református imatermet – ez is történt tavaly szeptemberben a makói járás kistelepülésein.

Fokozatosan emeltednek a hónapban a koronavírusos megbetegedések, a boltokban ellenőrizni kezdték a maszkviselést, hagyományosan kezdődött meg a tanév, szeptember ötödikére Románia megelőzte Kínát az eddig beazonosított fertőzöttek számában. –Állig felfegyverkezve várjuk a koronavírus-járvány második hullámát – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök szeptember 4-én a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában. Látogatási tilalmat vezettek be a makói kórházban, szeptember 16-ra a koronavírusban több makóinak is pozitív lett a koronavírus tesztje Döntés született, hogy végleg megtartják a telefonos gyógyszerfelírás lehetőségét. Míg szeptember elsején 176 , addig a hónap legutolsó napján  1157 koronavírusos megbetegedésről tudtak a hatóságok Csongrád-Csanád megyében.

Szeptember 3.: Huszonnyolcmillió forintot nyert a földeáki önkormányzat a rendelő fejlesztésére, a Magyar Falu Programban. A beruházásban többek között a tetőszerkezet és a nyílászárók cseréjét, fűtéskorszerűsítést, vizesblokkok felújítását akadálymentes mosdóval, valamint az épület szigetelését szeretnék megvalósítani.

Szeptember 4.: Koronavírus gyanú miatt bezárt a csanádalberti Idősek Napközi Otthona. Az egyik dolgozó családtagjánál kimutatták a vírust, ezért letesztelnek minden alkalmazottat. Az ebédkiszállítást is szüneteltették. 10-én újranyitottak, miután a dolgozónak és családtagjainak mindkét tesztje negatív lett.

Szeptember 5.: Szirbik Imrét választották az időközi polgármester választáson Kiszombor polgármesterévé. A választás végeredménye: Szavazott: 1506 fő, érvényes szavazat: 1500.

Szirbik Imre: 898 szavazatot, Csanádi Ferenc: 577 szavazatot, míg Tóth Antal: 25 szavazatot kapott. A győztesnek Lázár János is gratulált.

Szeptember 7.: Óriási playmobil figurákkal lehet szefizni a maroslelei könyvtárban.

Árok szélén talált repeszgránátot egy magyarcsanádi kisfiú. A II. világháborús lövedéket bevitte az udvarra megmutatni az anyukájának, aki mit sem sejtve azt félrerakta. Az apuka azonban azonnal rájött, hogy az egy életveszélyes robbanószer, amit végül a tűzszerészek semmisítettek meg.

Szeptember 8.: Gyógyszert is telefonon lehet felíratni, s telefonon keresse a háziorvosát, mielőtt elballagna rendelőbe – kéri a betegektől dr. Csehpál Etelka háziorvos. Az ok: a koronavírus-járvány.

Szeptember 9.: Az idén hetven éves pitvarosi katolikus templom belső felújítását három pályázat tette lehetővé, az így elnyert 47 millió 603 ezer 319 forintból. A templombelsőt teljesen kiürítették, hogy megkezdődhessen a munka. A hívek – az ígéretek szerint – szinte rá sem fognak ismerni.

Lázár János országgyűlési képviselő, Hajnal Gábor polgármester, Juhász Roland, az állami vagyongazdálkodásért felelős államtitkár és Sárfalvi Péter sportlétesítményekért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkár tette le a Návay iskola udvarán a leendő sportcsarnok alapkövét.

Szeptember 10.: Újra cserélik a földeáki községháza ajtaját – döntött róla a helyi testület – miután a régi már nagyon rossz állapotba került.

Szeptember 11.: Száz mázsa csemegekukoricát osztottak szét Apátfalván, mindenki annyit vitt belőle, amennyit akart. Az Apátfalvi Búzakalász Kft. akart így örömöt szerezni a helybélieknek.

Sorban állnak a mixeres kocsik a földeáki sportcsarnok alapozásánál.

Koronavírusos beteget találtak Maroslelén.

Oscar-díjat kapott Mátó Mátyás, az apátfalvi Borbély András Band vezetője.

Szeptember 16.: Megszületett a magyarcsanádi polgármester kisfia. Farkas Jánoska a vásárhelyi kórházban látta meg a napvilágot 3820 grammal és 52 centiméter testhosszal. A baba és édesanyja is jól vannak.

Szeptember 18.: A Návay család előtt tisztelegtek Földeákon. A katolikus temetőben koszorúkat helyeztek a Návayakra emlékezve, míg a Szent László Plébániatemplomban Laczkó István plébános mutatott be misét, a Návay család egykori és mai tagjaiért.

Szeptember 21.: Koronavírusos lett két pitvarosi diák. A helyi iskola átmenetileg online tanításra állt át.

Szeptember 22.: Szirbik Imre, Kiszombor új vezetője letette a polgármesteri esküt.

Szeptember 24.: Kiderült: egy kilencfős család lett koronavírusos Nagyéren.

Szeptember 25.: Átadták a mintegy 30 millió forintból felújított királyhegyesi egészségházat, az ünnepségen Lázár János, a térség országgyűlési képviselője kiemelte: magyar egészségügy legerősebb lába az a nyolcezer háziorvos, aki szolgál vidéken és a városokban.

Szeptember 28.: Felavatták a megújult magyarcsanádi református imatermet.

Ezüstmisés atya vezette az apátfalvi körmenetet.

Szabadtéri szentmisével adták át a felújított óföldeáki erődtemplomot.

Szeptember 29.: Földeákon elbúcsúztatták dr. Csehpál Etelka doktornőt. A háziorvos azután vonul nyugdíjba, hogy negyvennyolc esztendeig gyógyította a betegeket.

Szekeres Krisztián választotta alpolgármesternek a kiszombori képviselő-testület.