Térség

Kiszombornál, Maroslelénél, Makónál is próbálkoztak határsértők

Egy nap alatt ötvenkét határsértővel szemben intézkedtek a rendőrök. Még Szentesnél is fogtak illegális határátlépőt.

A járőrök január 13-án 5 óra 30 perc és 17 óra 30 perc között hét esetben, összesen 29 határsértőt tartóztattak fel Szeged, Maroslele, Makó, Szentes, Ruzsa, illetve Kiszombor közigazgatási területén. Ellenőrzésük során a migránsok szír, marokkói, algériai, afgán és pakisztáni állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

A román-magyar közös ellenőrzés során a Csanádpalota autópálya-határátkelőhelyen ma 5 óra 30 perc körül egy török honosságú kamionban nyolc illegális migránst találtak megbújva a rendőrök. A férfiak afgán állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A migránsokkal szemben a román határőrizeti szerv járt el.

A Kiszombor Határrendészeti Kirendeltség járőrei január 13-án 7 óra 20 perckor ellenőriztek egy német honosságú személyautót a település külterületén. A gépkocsit egy német állampolgárságú férfi vezette, a járműben rajta kívül még két, magát szír állampolgárnak valló határsértő utazott. A férfiak sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták igazolni. A sofőrt a rendőrök előállították a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányságra, ahol embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult ellene eljárás. Utasait az egyenruhások – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

A járőrök  január 13-án 17 óra 30 perc és  január 14-én 5 óra 30 perc között négy esetben, összesen 13 határsértőt tartóztattak fel Szeged és Röszke közigazgatási területén, illetve a Röszke autópálya-határátkelőhelyen. Ellenőrzésük során a migránsok szír, iráni és afgán állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.