Térség Top

2020 augusztus: bölcsődét avattak Kiszomboron

Kitűzték a csanádpalotai időközi polgármester és képviselő-választást, új plébános érkezett Földeákra, negyvenmillióból újult meg a napi kétszáz adagot készítő apátfalvi konyha, díjnyertes máltais szakács lecsója lepte meg a magyarcsanádi gyerekeket – ezek is történtek a makói járás kistelepülésein.

Orbán Viktor azt kérte, köhögve, lázasan senki se menjen emberek közé, s továbbra is azt kérte, hogy a polgárok is segítsék a védekezést. Maszkot kell viselni a tömegközlekedésben, üzletekben, egy-másfél méteres távolságot kell tartani, de – jelentette ki – mindenki mellé nem tudnak rendőrt állítani. A koronavírus járvány miatt folyamatosak e hónapban is a megbetegedések és a halálozások. Júliusban félig-meddig visszaálltak a megszokott rendezvények. A makói térségben többször is a légierőt kellett bevetni a szúnyogok ellen.

A koronavírusjárvány-helyzet alakulása miatt a járvány első hulláma idején alkalmazott határvédelmi szabályokhoz való visszatérésről döntött a kormány – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a hónap végén.  Így fő szabály szerint szeptember 1-jétől külföldi állampolgárok nem léphetnek Magyarország területére, csak indokolt kivételekkel, a biztonsági szabályok megtartása mellett. A külföldről hazatérő magyaroknak pedig 14 napig – vagy mindaddig, amíg két nap különbséggel két negatív tesztet nem tudnak bemutatni – karanténba kell vonulniuk – ismertette, jelezve, hogy a fertőzések többségében külföldi eredetűek.

Augusztus 1.: Négy év után kerül új plébános Földeákra. Olasz Attila ugyanis négy esztendőre Rómába megy tanulni, ezért Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök augusztus elsejétől Laczkó István atyát nevezte ki a földeáki Szent László Király plébánia plébániai kormányzójává, így ő atya szolgálja a földeáki, óföldeáki és maroslelei híveket.

Augusztus 3.: Hetvenöt kövegyi bölcsődés, óvodás, általános- vagy középiskolás, illetve főiskolás vagy egyetemista kap tízezer forint beiskolázási támogatást a helyi önkormányzattól.

Augusztus 4.: Negyvenmillióból újult meg és a lehető legkorszerűbb az apátfalvi konyha. Olyan gépeket is tudnak használni, a napi kétszáz adagot elkészítő konyhában, melyeket a korábbi elavult elektromos hálózat miatt nem.

Augusztus 6.: Sikerrel zárja a nevelési évet a királyhegyesi Napsugár Óvoda, ahonnét hat óvodás ballagott el, s amely a koronavírus veszélyhelyzetet is remekül kezelte, a zárva tartás alatt is élő kapcsolatot tartva a gyerekekkel és szüleikkel.

Pitvaros belterületén is elkezdődött az útépítés, mely része a Mezőhegyes-Csanádpalota közti út felújításának.

Augusztus 10.: November 8-ra tűzte ki a helyi választási bizottság az időközi önkormányzati választás időpontját Csanádpalotán. A településen polgármestert és képviselőket is választanak a testület feloszlása miatt. (A koronavírus veszélyhelyzet miatt a választást a mai napig nem lehetett megtartani.)

Augusztus 10.: Háztetőkön(!) ugráló gyerekekre figyeltek fel a királyhegyesiek. Horváth Lajos polgármester a szülők segítő együttműködését kéri, a helyzet normalizálása érdekében.

Augusztus 12.: Díjnyertes máltais szakács lecsója lepte meg a magyarcsanádi gyerekeket.

Csutkavárat is építettek az apátfalvi Bíbic tábor résztvevői, akik a helyi értékekkel ismerkedtek az apátfalvi a faluházban rendezett tematikus napon.

Augusztus 14.: Az udvar felől kezdték meg a földeáki községháza felújítását, melyre a 30 milliót egy belügyminisztériumi pályázaton nyerte el a helyi önkormányzati.

Augusztus 17.: Kistraktornyi szemetet szedtek össze az apátfali ökonap önkéntesei, az Apátfalva-Makó túraútvonal felét megtisztítva.

Augusztus 18.: Lekapták a pitvarosi iskola harangsisakját, az épület felújítása részeként.

Augusztus 19.: Mégsem lesz népszavazás Nagyér névváltoztatásáról, miután a voksolás egymilliós költségét az önkormányzatnak kellene állnia. Ráadásul nem is szükséges a névváltoztatási folyamat beindításához.

Augusztus 20.: Lázár János, a térség országgyűlési képviselője részt vett Kiszombor augusztus 20.-i ünnepségén és elhelyezte koszorúját a Szent István-szobránál. Részt vett a nagylaki Trianon emlékmű avatásán, s ellátogatott a kövegyi falunapra is.

Augusztus 29.: Lázár János, Szegvári Ernőné, Farkas Éva és Szirbik Imre avatták fel Kiszombor új bölcsődéjét.