Makó Színes

Az imádság kötelékében kapcsolódnak össze a hívek

A keresztények egységéért, szerte a világon január 17-e és 24-e között fohászkodnak, felekezeti hovatartozástól függetlenül. Az egyhetes programsorozatban a járványügyi előírások miatt, idén mindenki csak a saját egyházközségében vehet részt.  Az ökumenikus imahét makói alkalmain a hagyományoknak megfelelően, minden nap más közösség vezetésével kapcsolódhatnak össze lélekben a hívek.

Az egység ügyéért való munkálkodás komoly múlttal rendelkezik, az imahetek története egészen az 1740-es évekig nyúlik vissza. Makón is szép hagyományai vannak a felekezetek találkozásainak; a városban az a szokás alakult ki, hogy minden este más keresztény közösség látja vendégül a híveket és a szónokok is alkalmanként cserélődnek. – A járványhelyzet miatt a korábban megszokott formában most nincs lehetőségünk a találkozásra. Azt kérjük a bekapcsolódni vágyóktól, hogy a meghirdetett alkalmak helyszínein mindig csak az adott egyházközség, gyülekezet tagjai vegyenek részt. Ez azt jelenti, hogy az imádság kötelében, lelki összehangolódással tudjuk az idén az ökumené ügyét szolgálni – tájékoztatott a szervezők nevében Pálfai Zoltán plébános.

(Pálfai Zoltán atya egy korábbi ökumenikus imaalkalmon az evangélikus templomban)

Az imahét anyagát 2021-ben a Grandchamp-i Szerzetesi Közösség állította össze, és témájának a „Maradjatok meg szeretetemben, és sok gyümölcsök teremtek” (Jn 15,1-17) gondolatot választották. A csoportot jelenleg ötven nővér alkotja, akik különböző földrészeket és egyházi hagyományokat képviselnek. Küldetésük az imádságos élet, a keresztény egység és a vendégszeretet gyakorlása, életükben fontos szerepet játszik a csend és a lelki visszavonulás.

Az ökumenikus imahét makói programjai most vasárnap a baptistáknál kezdődnek, majd az újvárosi római katolikus, a belvárosi református, a görögkatolikus és az újvárosi református közösségeknél folytatódnak, következő hét pénteken pedig a belvárosi római katolikusoknál záródnak.

A keresztények egységéért folytatott imádságba a Makói Városi Televízió felvételein át is be lehet kapcsolódni: az egyes alkalmakat másnaponként 17 órakor tudják megtekinteni az érdeklődők a tv csatornáján.