Tanya- és kéménytűzhöz is vonultak a tűzoltók kedden, illetve egy napok óta magatehetetlenül fekvő férfi lakásába jutottak be, a hozzátartozók kérésére.

Egy pusztaszeri tanya egyik helyisége égett kedden este. A kisteleki hivatásos és önkéntes, valamint a kiskunfélegyházi hivatásos tűzoltók fojtották el a lángokat, a tűzesetben senki sem sérült meg.

Egy magatehetetlen, beteg ember házához riasztották a tűzoltókat kedden délelőtt Csongrádon. A férfi napok óta feküdt a lezárt lakásban, a hozzátartozók sem tudtak bejutni hozzá. A város hivatásos tűzoltói kéziszerszámok segítségével, a bejárati ajtón keresztül jutottak be a lakásba, majd a sérültet a mentők kórházba szállították.

A kéményben lerakódott korom gyulladt meg egy deszki házban szerdára virradó hajnalban. A kémény megrepedt, a lakók azonnal hívták a tűzoltókat. A szegedi egység egy vízsugárral és kéziszerszámokkal hűtötte vissza a kéményt és a környezetét, majd hőkamerával átvizsgálták az épületet. Senki sem sérült meg.

***

A kémények gyakran okoznak tűzeseteket. Az égéstermék-elvezetőben lerakódott, elszurkosodott korom könnyen meggyullad, többek között a helytelen tűzrakás és nem megfelelő tüzelőanyag használata miatt. Az okok között a második helyen szerepel a kémény építőanyagainak elöregedése, az égéstermék-elvezető nem megfelelő műszaki állapota. 

A kémények rendszeres ellenőrzése és az esetleges hibák kijavítása elengedhetetlen. A szolgáltatást a gazdálkodó szervezeteknek kötelező megrendelni egy kéményseprő cégtől – szilárd tüzelőanyaggal való fűtés esetén évente, gázfűtést használóknak kétévente, a munkáért pedig díjat kell fizetniük. A társasházakba a kéményseprők hívás nélkül kimennek, a lakóknak a vizsgálatért nem kell fizetniük (kivéve, ha egy lakás valamely vállalkozás bejelentett telephelye). Szintén ingyenes a szolgáltatás a családi házban élő magánszemélyek számára, de szükség van időpontfoglalásra – tehát ha valaki úgy dönt, hogy a kémény rendszeres tisztíttatásával is gondoskodik biztonságáról, még azt is eldöntheti, mikor szeretné azt.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest