Makó

Varga Ferenc lesz Czirbus Gábor utódja, társadalmi megbízatással

Farkas Éva Erzsébet ma sajtótájékoztatón jelentette be az új alpolgármester személyét, plusz egy új önkormányzati tanácsadót. Egy portálunknak nyilatkozó jogi szakértő azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy a képviselőkkel is egyeztetett, polgármesteri határozatban meghozott mostani döntést a rendkívüli jogrend megszűnése után testületi ülésen szavazásra is kell bocsátani. Czirbus Gábor arról tájékoztatta portálunkat, hogy nem veszi fel az őt megillető végkielégítést.

Pénteken kapta meg Czirbus Gábor lemondó nyilatkozatát, és hétfőn tudott erről vele személyesen egyeztetni Farkas Éva Erzsébet, hangzott el a mai sajtótájékoztatón. A polgármester felhívta a figyelmet arra, hogy Czirbus Gáborral a kezdetektől együtt dolgoztak, és a megbízására annak idején ő maga tett javaslatot.

– Közvetlen helyettesemként szolgálta a várost, ezúton is szeretném megköszönni az eddig elvégzett munkáját a képviselők és a város közössége nevében is. – mondta el Farkas Éva Erzsébet.

 

 

A polgármester a sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy a a törvény szerint Czirbus Gábort három havi illetményének megfelelő végkielégítés illeti meg. Ezzel kapcsolatosan megkerestük az alpolgármestert is, ő azonban arról tájékoztatta portálunkat, hogy azt nem fogja elfogadni.

– Makó egy szegény város, rendkívül nehéz anyagi helyzetben, erkölcsileg nem tartom helyénvalónak, hogy ezt a végkielégítést elfogadjam. Amennyiben átutalásra kerül, fel fogom ajánlani a Makó Város Fejlődéséért Közalapítványnak, hiszen a tavalyi évben sem kaptak semmilyen támogatást a civil és sport egyesületek a várostól és ez valószínűleg idén sem lesz másképpen. Szeretném ezért az ő számukra felajánlani. – nyilatkozta Czirbus Gábor a Makó Híradónak.

Az új alpolgármester Varga Ferenc lesz, aki társadalmi megbízatással, vagyis nem főállásban fogja ellátni a feladatot, a polgármester szerint három szempont alapján született a döntés: olyan személy legyen a frakcióból, aki jelenleg is a Fidesz tagja, az önkormányzati választáson a legjobb eredményt érte el, valamint férfi legyen.

Varga Ferenc február 2.-től látja el az alpolgármesterséget, emellett pedig egy új önkormányzati tanácsadó is lesz, Kincses Tímea Katalin közoktatási szakember személyében, aki díjazás nélkül vállalta ezt a pozíciót. A polgármester beszélt arról is, hogy Varga Ferenc a későbbiekben csak a társadalmi alpolgármesterként őt megillető díjat kapja, a korábbiaktól elesik. A bizottságban betöltött tagságait ezután mások töltik be, városüzemeltetési tanácsnok pedig nem lesz másik kinevezve, ezt a pozíciót a későbbiekben egyedül Mágori András tölti be.

Czirbus Gábor lemondása után az önkormányzat felvette a kapcsolatot a Kormányhivatallal és állásfoglalást kért a lehetőségekkel kapcsolatban, ezután született meg a döntés polgármesteri határozatban, ám egy portálunknak nyilatkozó jogi szakértő arra hívta fel a figyelmet: ettől függetlenül a veszélyhelyzet megszűnése után az alpolgármesteri kinevezést testületi ülésen szavazásra kell bocsátani.