Térség Top

2020 június: Trianonra emlékeztek a Apátfalvától Nagylakig

Összetörték egy balesetben a csanádpalotai önkormányzat autóját, 5 képviselő a testület feloszlatását kezdeményezte, Apátfalván 140 család kapott élelmiszercsomagokat, betelepülők gyarapítják Csanádalberti lélekszámát, Maroslelén a belvíz ellen küzdöttek, összefogtak a királyhegyesiek egy tűzkárosult családért, Szent László-szobrot avattak a földeáki templombúcsún. Ez történt a makói járás kistelepülésein tavaly júniusban. A címlapképen az óföldeáki Trianon emlékkereszt.

A koronavírus-járvány nem tűnik el teljesen, szórványos esetek nagy valószínűséggel továbbra is lesznek – hívta fel a figyelmet a hónap elején Rusvai Miklós víruskutató, újraindult a belföldi turizmus a pünkösdi hosszú hétvégén, egyértelműen lecsengőben van Magyarországon a koronavírus-járvány, a járványgörbe 10. napja lefelé megy – mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs június 2-ai online sajtótájékoztatóján, Ötven önkéntes katona, köztük öt nő bevonásával a Covid-19 elleni vakcina klinikai tesztelését kezdi meg az orosz hadsereg, százkét éves koronavírusos magyar beteg is felgyógyult, Nagy István agrárminiszter szerint eljött a felelősségteljes kikapcsolódás ideje, lecsengett a koronavírus megbetegedések első hulláma, hogy szeptemberben visszatérjen a második. Június 4-tól Csongrád-Csanádra változott a megye neve.

Június 3.: Négy-négyezer forint értékű tartós élelmiszercsomagokat osztott tegnap az apátfalvi önkormányzat és az Apátfalvi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat összesen száznegyven családnak.

Június 4.: Apátfalván, Csanádalbertin, Földeákon, Királyhegyesen, Kövegyen, Maroslelén, Pitvaroson és Nagylakon is tartottak Trianon megemlékezést, több helyen emlékművet is avattak.

Június 9.: Kültéri fittneszparkkal és két új játékkal bővül a játszótér, a helyük alapozását már meg is kezdték.

Június 10.: Százötven milliós fejlesztés zajlik Csanádalbertin.

Hamarosan befejeződhet az apátfalvi óvoda konyhájának felújítása, megnyitott a kiszombori termelői piac.

Június 17.: Összetörték egy közúti balesetben a csanádpalotai önkormányzat autóját.

Tizenegy, az apátfalvi önkormányzat által három helyszínen szervezett nyári tábor várja a vakációzó helybéli gyerekeket, s veszi le a gyermekmegőrzés terhei egy részét a szülőkről ezen a nyáron a községben. A koronavírus veszélyhelyzet elmúltával visszatért a korábbi kerékvágásba a nyári táboroztatási rend (melyet a kormány már korábban is lehetővé tett).

Június 18.: Betelepülők növelik Csanádalberti lélekszámát. A községet a letelepülési támogatás, az alacsony ingatlanárak, a helyi szociális szolgáltatások széles skálája és a nyugalmas falusi környezet tette vonzóvá a fiatal, gyermekes családok számára.

Kitakaríttatja Apátfalva az Apátfalva-Makó turistaút apátfalvi részét

Június 19.: A nagyériek számíthatnak ránk! – jelentette ki Lázár János, a községben tett látogatása során.

A királyhegyesi Haizer András Dózsa György utcai régi parasztházában egy Xbox lett zárlatos a nagyszobában, ahol minden elégett vagy használhatatlan lett. A tüzet a hazatérő család fedezte fel, s a családfő kezdte oltani, de a további károkat már a tűzoltók előzték meg. A szülők a melléképületben húzták meg magukat, a kisfiukat a nagyszülőknél helyezték el, s a helybéliek összefogásával láttak hozzá a kár elhárításához.

Június 22.: Maroslele három férfi közmunkása mellett a helyi polgárőröket is mozgósítani kellett a faluszerte színültig megtelt árkok miatt. A vasárnap délután 6 körül eleredt eső miatt ma hajnal óta a belvízzel küzdenek a faluban.

Az úthálózat fejlesztésére, a művelődési ház modernizálására is pályázott a nagyéri önkormányzat a Magyar Falu Programban, összesen hatvanmillió forint értékben. Az óvodaudvar fejlesztésére tavaly elnyert ötmillióból most zajlanak a munkák. Az úthálózat fejlesztésére pedig harmincmillióra pályázott Nagyér.

Június 23.: Az első világháborús emlékműnél emlékeztek meg az Apátfalvi Hősök napjáról, a helybéliek 1919-es hősiességéről és román megtorlás áldozatairól.

Öt csanádpalotai képviselő kezdeményezte a helyi képviselő-testület feloszlatását. https://makohirado.hu/2020/06/23/rendkivuli-hir-5-kepviselo-feloszlatna-a-csanadpalotai-testuletet/

Június 24.: Lázár János megígérte Drimba Tibor polgármesternek, hogy dolgozni fog a maroslelei sportcsarnok megvalósulásáért.

Június 28.: Szent László-szobrot avattak a földeáki templombúcsún. A templom főbejárata közelében lévő, vihar által kidöntött tölgyfa földben maradt részéből Bárdi Andrea faragta ki a lovagkirály, a templom védőszentje alakját, melyet a szentmisét követően szentelt meg Olasz Attila plébániai kormányzó.

Június 29.: Elbontják az apátfalvi Szabadság, a Dózsa György és a Damjanich utcai rossz állapotban lévő járdákat, s helyettük a közmunkaprogramban készített térköveket raknak le, szegéllyel, egy 12 milliós elnyert pályázat jóvoltából. A Magyar Falu Programban pedig 24 és fél millió forintos pályázatot adtak be a Tavasz, a Szabadság és a Liget utcák újraaszfaltozására – derült ki az apátfalvi testületi ülésen.

Csupán négy bűncselekmény történt az előző évben Nagylakon – hangzott el a testületi ülésen – ebből három ittas vezetés, egy pedig csalás volt.

Június 30.: Pályázatból építene bölcsődét Maroslele, önerőből fejlesztették a pitvarosi Öregek Napközi Otthonát.