Ország-világ

Moldáv embercsempész letartóztatását indítványozta az ügyészség

A Szegedi Járási Ügyészség indítványt tett a nyomozási bíró felé, hogy rendelje el annak a moldáv férfinek a letartóztatását, aki vasárnapra virradóra öt illegális határátlépő csempészésében működött közre.

A megalapozott gyanú szerint az Ausztriában élő gyanúsított idáig ismeretlen megbízóval kötött megállapodás alapján utazott Magyarországra az általa vezetett személygépkocsival. Az iránymutatásokat követve a férfi Domaszék külterületére hajtott, ahol vasárnap hajnalban felvett az autójába az út mellett várakozó öt, magát szír nemzetiségűnek valló személyt. A gyanúsított utasai az ország területére történő belépéshez és ott tartózkodáshoz szükséges feltételekkel nem rendelkeztek, és őket röviddel azt megelőzően juttatták Magyarország területére embercsempészek.

Az illegális határátlépőkkel a gyanúsított elindult Ausztria irányába, de röviddel ezt követően a helyi rendőrök őt igazoltatták, előállították, majd őrizetbe vették.

Az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt indult eljárásban a járási ügyészség a szökés, elrejtőzés valamint az eljárás meghiúsításának veszélyére figyelemmel tett indítványt a férfi letartóztatásának egy hónapra történő elrendelésére.

Az ügyészi indítvány tárgyában a Szegedi Járásbíróság nyomozási bírója a mai napon, telekommunikációs eszközzel megtartott ülésén fog dönteni.