Ország-világ

Két évre ítélték a terrorista szervezetet támogató kurd házaspárt

A kurd házaspár a jogerős ítélet szerint 5-5 éven át logisztikai feladatokat látott el két kurd terrorszervezetben: a Törökország ellen harcoló Kurdisztáni Munkáspártban majd a szíriai háborúban résztvevő Kurd Népvédelmi Egységeknél. Embercsempészek segítségével jutottak el a magyar határhoz ahol 2017-ben kértek menedékjogot.

Végzésével helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla a terrorizmus finanszírozása bűntette miatta külföldi állampolgárságú M. M. és társa ellen indított büntetőügyben az első fokon eljáró Szegedi Törvényszékítéletét. Így a terrorszervezetben logisztikai feladatokat ellátó I. és II. rendű vádlott jogerős büntetése egyaránt 2 év börtön és 8 év Magyarország területéről kiutasítás lett.
Az ítélet indokolásában elhangzott: az elsőfokú bíróság – túlnyomóan helyesen állapította meg a vádlottak terhére és javára – a büntetéskiszabás körében – értékelhető súlyosító és enyhítő körülményeket, abban is helyesen foglalt állást, hogy a terheltek vonatkozásában – a szervezethez való csatlakozásukat követő fenyegetettségük okán – büntetést korlátozó ok állt fenn, vagyis büntetésük korlátlan enyhítésének lehet helye. Erre figyelemmel a Szegedi Ítélőtábla úgy ítélte meg, hogy az elsőfokú bíróság mindkét vádlott vonatkozásában méltányos és arányos büntetést szabott ki.

A másodfokú bíróság a fentiek alapján a vádlottak felmentésére, illetve a büntetésük lényeges enyhítésére nem látott indokot.

A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.
Az ügy előzménye: Terrorizmus finanszírozása bűntettében mondta ki bűnösnek a Szegedi Törvényszék 2019. május16-án M. M. I. r. iráni, és A. A. II. r. török állampolgárságú vádlottat, ezért a vádlottakat egyezően 2 év börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre és 8 év Magyarország területéről kiutasításra ítélte.
A döntést az ügyészség tudomásul vette, a vádlottak felmentésért, míg védőik az I. r. vádlott vonatkozásában felmentésért, II. r. vádlott vonatkozásában elsődlegesen felmentés, másodlagosan enyhítés érdekében jelentettek be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.
A bíróság által megállapított tényállás lényege: A II. r. vádlott 2009-ben csatlakozott önkéntesen az Európai Unió által terrorszervezetnek tekintett PKK-hoz, azaz a Kurdisztáni Munkáspárthoz, és logisztikai feladatokat látott el. 2014-ben áthelyezték Szíriába, ahol már az YPG (Kurd Népvédelmi Egységek, Yekiyen Parastina Gel) tagjaként végzett hasonló munkát.

Az Iránban – kurd nemzetiségűként – született I. r. vádlott 2010-ben, 15 évesen szervezte be a PKK, majd menekültnek álcázva átvitték Irakba, ahol a harcoló csapatok katonanőinek fogadása és szállítása volt a feladata. 2014-ben szintén áthelyezték Szíriába, ahol az YPG egyenruháját viselve végzett logisztikai feladatokat. A vádlottak Szíriában ismerkedtek meg, 2015 augusztusában elhatározták, hogy nem szolgálnak tovább, szeretnének új életet kezdeni és összeházasodni. Annak ellenére, hogy a PKK retorzióval fenyegette a távozókat, elszöktek, Irakban összeházasodtak, majd embercsempészek segítségével eljutottak a magyar határhoz, ahol 2017. december 6-án a tranzitzónában menedékjogot kértek. A vádlottakat tavaly március 7-én vették őrizetbe. Mindketten öt évet töltöttek a PKK, illetve az YPG kötelékében.