Térség Top

Amikor a koronavírus ellen fertőtlenítették Maroslele közterületeit

Népszerűek a földeáki közmunkaprogramban nevelt csirkék, lelegelték a pitvarosi vízibivalyok a számukra a nádastó mellett kijelölt területet, tizenöt résztvevővel zajlott az egyházmegyei zarándoklat, mely célja az óföldeáki erődtemplom volt, fejenként öt-ötezer forintot kaptak a kövegyi gyerekek a községtől az elmaradt gyermeknap helyett, két Trianon emlékművet is alapoztak a földeáki Szent László téren – ezek is történtek 2020 májusában a makói kistérség kistelepülésein.

Kötelező lett az orrot és szájat eltakaró maszk viselése a Volán járatokon, a Szegedi Tudományegyetem, az országos járványügyi kutatás részeként, megkezdte a mintavételeket, hiteltörlesztési moratóriumot vezetett be a kormány, öt repülőgéppel 4 millió 100 ezer maszk és 100 ezer teszt érkezett Kínából Magyarországra, Egymilliárd forintot csoportosít át a kormány a független művészek megsegítésére, ezt az összeget „Köszönjük Magyarország” néven, pályázaton osztják szét a bevétel nélkül maradt előadóknak. A hónap elejére átlépte a százat a megyében azonosított fertőzöttek száma, s megtartották az érettségi vizsgákat. Március 16-tól online tanításra álltak át az iskolák, s bezárták az óvodákat. Május 25-től újra nyitottak az óvodák, bölcsődék, június 2-től az iskolák. Lecsengett a koronavírus fertőzés első hulláma. A hónap utolsó napjára

3876 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 2 idős, krónikus beteg. Ezzel 526-ra emelkedett az elhunytak száma, 2147-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 1203. Az aktív fertőzöttek 41%-a, az elhunytak 59%-a, a gyógyultak 48 %-a budapesti.

Május 4.: Népszerűek a földeáki közmunkaprogramban nevelt csirkék, pillanatok alatt elkapkodják azokat.

Közvilágítást szereltek fel, padokat, virágládákat és locsolókannákat is kihelyeztek a maroslelei sírkert felújításának első ütemében.

Május 5.: Lelegelték a pitvarosi vízibivalyok a számukra a nádastó mellett kijelölt területet, így növelni fogják a közmunkaprogram részeként tartott kérődzők mozgásterületét. A szaporulat érdekében bikát is keríteni szeretnének nekik, de ha másként nem megy, a mesterséges megtermékenyítés is szóba jöhet.

Másodjára is fertőtlenítették a legtöbbek által használt maroslelei közterületeket. Csordás Csaba az üzletek előtti részt, a buszmegállót és még a közintézményeket is lefertőtlenítette.

A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség az ítélet helybenhagyását indítványozta annak a nagylaki férfinak az ügyében, aki szexuális cselekményt végzett volt élettársa 8 éves gyermekével. A Szegedi Törvényszék nem jogerős ítéletében 9 év börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte azt a nyugdíjaskorú nagylaki férfit, aki 2016 ősze és 2017 februárja között több alkalommal szexuális cselekményt végzett a volt élettársa 8 esztendős fiú unokájával, melynek következményeként a kiskorú sértettnél súlyos pszichés trauma jött létre.

Május 7.: A Szent László park községháza előtti közterületén állít Trianon emlékművet a helyi önkormányzat. A Tegyünk Együtt Földeákért egyesület is tervezi egy másik felállítását a templom mellé, egyházi területre. Még az is előfordulhat, hogy Földeákon, a főtéri, azaz a Szent László téri parkban egyszerre két Trianon emlékmű is áll majd, igaz az egyik a templomkerti, azaz az egyházi részén, míg a másik az önkormányzat által kezelt közterületen.

Restaurálják a kiszombori rotundát, köszönhetően annak, hogy az egyházmegye 28 millió 700 ezer forintot nyert a XII. századból való körtemplom felújítására.

Május 8.: Szeptembertől az iskolafelújítás miatt a védőnői szolgálat jelenlegi épületét kapnák meg a pitvarosi gyerekek, a védőnők az Egészségházba költöznének át, de ehhez meg kell kapnia az épületnek a használatbavételi engedélyt, ahhoz meg be kellene kötni a közműveket. Na ebben rendesen elcsúsztak.

Maroslele megnyitotta a koronavírus miatt március 16-tól bezárt szabadidős sportpályát.

Május 12.: Százhuszonöt millió forint támogatással működik a száz embert foglalkoztató, valóban értékteremtő közmunka Apátfalván.

Egy sziklatömbön álló kereszt lesz a nagylaki Trianon emlékmű, mely kereszt része már elkészült. Az elkerülő út és az állatitató közötti területen állítják majd fel, a trianoni almafa közelében. A nagylaki képviselő-testület még a 2019. októberi ülésén határozta el, hogy emlékművet állít a száz évvel ezelőtt, 1920. június 4-én aláírt trianoni békediktátumnak. A Trianon emlékmű Szügyi László fafaragó művész és Kovács Sándor sírköves együttműködésével készül.

Május 13.: Közterületi alkoholfogyasztási tilalmat rendeltek el Apátfalván. A szigorítás oka, hogy a korai kocsmazárás miatt egyesek a boltban vették meg a italt, majd azzal közterületeken sokszor hajnalig partiztak, s össze is piszkolták a környéket.

Május 14.: Még mindig maradtak hátra munkálatok a nagylaki községháza 39 milliós, tavaly május másodikán megkezdődött energetikai felújításából. Ezt a szerződés szerint már 2019 július 31-ig be kellett volna fejezni. Az októberi átadás-átvételkor a műszaki ellenőr számos hibát listázott.

Május 15.: Befejezés előtt a királyhegyesi községház felújítása, melyre a Magyar Falu Programban nyert 30 milliót a községi önkormányzat.

Elkészült a földeáki Trianon emlékmű alapja. Betonnal is kiöntötték a Szent László tér, a községháza közeli közterületi részén a trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulójára állítandó kettős kereszt alapzatát. Az emlékmű a nemzeti összetartozás mellett Földeák és Óföldeák összetartozását is jelképezi majd.

Május 18.: A földeáki Trianon emlékmű ikertestvérét állítja fel az óföldeáki önkormányzat, nem véletlen, hiszen a földeákiak ősei Óföldeákról az 1845-ös Maros árvíz elől menekülve alapították meg Földeákot. Már mindkét emlékmű alapját megépítették.

Két pályázatával tizenkétmilliós támogatást célzott meg Királyhegyes. Az óvodaudvar fejlesztésére és közterületek karbantartását megkönnyítő eszközre pályázik a királyhegyesi önkormányzat. Mindkettőre a Magyar Falu Programban célozzák meg a támogatást.

Elkészült az árvízkapu a Sámson-apátfalvi főcsatornán Az Apátfalva határában lévő árvízi kapu fontos szerepet játszik majd az öntözésben, nem csak a megyei részeken, de egészen a mezőhegyei Nemzeti Ménesbirtok területéig.

Május 21.: Csodálatosan szép, képeslapra való kerteket gondoznak a földeákiak. Ezeket a helyi könyvtár dolgozói folyamatosan meg is örökítik és meg is mutatják a nyilvánosságnak. Közben a távkölcsönzés is zajlik.

Elkészült, és máris rá lehet csatlakozni a királyhegyesi széles sávú internethálózathoz, melyre a helybéliek évek óta vágyakoztak, és közben csak kínlódtak a négy másik szolgáltató által biztosított kapcsolattal.

Összeveszett élettársával, majd egy téglával betörte az apja autója üvegét, majd hazament és egy kanapéra dobott égő csikkel felgyújtotta a házat az az egyébként szabadságvesztése alól próbaidőre felfüggesztett férfi, akit harminc napra letartóztatott a bíróság.

Május 22.: Összefogtak a magyarcsanádiak: Jankó Renáta két gyermekével a nagybátyja kisszobájában húzza meg egyelőre magát, miután a múlt vasárnap az élettársa, egy égő csikket a kanapéra dobva, felgyújtotta a Szántó Kovács János utcai házát. A megsérült tetőt a szomszédok, rokonok segítségével már kijavították, s már kihordták az udvarra a megégett holmikat.

Jó híreket vitt Lázár János Pitvarosra. A térség országgyűlési képviselője többek között arról tájékoztatta Radó Tibor polgármestert, hogy június elején 4 milliárd forintból megkezdődik a Mezőhegyes, Pitvaros, Csanádpalota 16 km-es útszakasz teljes felújítása.

Négy települést, Csanádalbertin kívül Ambrózfalvát, Nagyért és Pitvarost is kiszolgálja majd a Csanádalberti Fő utcán, az orvosi rendelő melletti épületben 71 millió forintból készülő minibölcsőde, melyet december 31-re kell befejezni.

Egyházmegyei zarándoklatot és találkozót rendeztek szombaton az óföldeáki Mária keresztények segítsége erődtemplom előtt. A szentmise főcelebránsa Serfőző Levente oktatási helynök, egyházmegyei referens volt. A koronavírus miatt csak tizenöten vettek rajta részt.

Május 26.: Egy nem földeáki származású nagylelkű adományozó jóvoltából és a hívek adományaiból újul meg belülről a földeáki Szent László Plébániatemplom – tudtuk meg Olasz Attila plébánostól. A földeáki templom felújításával egy időben zajlik az óföldeáki erődtemplom és plébániaépület, illetve a földeáki temető csőszházának felújítása is

Május 27.: Időkapszulát helyez a Tegyünk Együtt Földeákért Egyesület a június 4-én, a Szent László Plébániatemplom kapujával szemben felállítandó Trianon emlékműbe.

Május 28.: Fejenként öt-ötezer forintot kapnak a községtől az idei elmaradt gyermeknap helyett a kövegyi gyerekek, a pénzt holnaptól egészen június 5-ig felvehetik a szülők az önkormányzat házipénztárában. Összesen hetvennyolc 18 év alatti él a faluban.

Május 29.: Pályakezdő egészségügyi végzettségű fiataloknak írt könyvet a magyarcsanádi származású tanárnő. Árgyelán Diána (a képen) húszat a makói JUGYU végzőseinek adományozott, de jut az „Aki segít, boldogul” című könyvéből a magyarcsanádi és a makói könyvtárak mellett szegedi, vásárhelyi, zentai és erdélyi diákoknak is.