Térség Top

Amikor Kövegyen elkészült a Trianon emlékmű alapja

Megkezdődött a kövegyi ravatalozó felújítása, új keresztet állították a magyarcsanádi ortodox temetőbe a korábban kidőlt helyére, online vagy facebookos testületi üléseket tartottak Maroslelén és Pitvaroson, gumigyári emlékfát ültettek Pitvaroson, a kilencvenedik születésnapja alkalmából köszöntötte Drimba Tibor polgármester a maroslelei Martonosi Józsefnét és Árva Pálnét – de csak az előírt védőtávolság betartásával. Ezek történtek a kistelepülésen tavaly áprilisban.

Négymillió maszkot hozott Magyarországra Kínából a Wizz Air hat repülőgépe, távirányítós rendszámbillegtetőt fogtak az M43-as autópályán, Orbán Viktor bejelentette, hogy félmillió forintot kap minden egészségügyi dolgozó, bemutatta a kormány a járványügyi alapot és akciótervét, majd a hazai gazdaságtörténet legnagyobb gazdaságélénkítő csomagját: a minisztériumoktól összesen 1345 milliárd forintot csoportosítottak át, a párttámogatások felét pedig a járványalapba irányították át. Elindult a magyar maszkok és a lélegeztetőgépek gyártása is – ezek a tavaly április országos hírek.

Április 1.: Maroslelén online, míg Pitvaroson zárt facebookos testületi ülést tartottak, Kiszomboron a megfelelő védintézkedések mellett ülés helyett tájékoztatót hallgattak meg a képviselő-testület tagjai. A polgármesterek egyébként saját hatáskörben is hozhatnak rendeleteket a koronavírus veszélyhelyzet ideje alatt.

Április 2.: Kiderült, hogy elmarad a szokásos személyes beiratkozás a makói kistérség óvodáiban, iskoláiban. A gyerekeket valamennyi helyen az interneten kell beíratni az intézményekbe. Kivéve a pitvarosi, ambrózfalvi, csanádalberti és nagyéri ovikat.

Gumigyári emlékfaként egy hársfát ültettek el a pitvarosi a Petőfi téren a makói Contitech-Fluid Fluid Automotive Hungária Kft. fennállásának negyedszázados évfordulója tiszteletére. A makói kistérségben összesen 25 emlékfát ültetnek majd az egyik gumigyári dolgozó ötlete alapján.

Április 3.: Nem olvassák le személyesen a koronavírus vészhelyzet miatt az Alföldvíz Zrt. munkatársai a maroslelei és a csanádpalotai vízórákat, viszont SMS-ben vagy e-mailben kérik az ingatlan tulajdonosokat, küldjék el nekik az aktuális vízóraállást.

Április 6.: Miután az óvodát a koronavírus járvány miatt a kormányzat bezárta, a magyarcsanádi református óvoda dolgozói a gyerekekkel való személyes oktató-nevelő munka helyett új módon segítik a helybélieket: nekiláttak mosható, fertőtleníthető szájmaszkokat varrni.

Április 7.: Önkéntesek, közfoglalkoztatott és az óvoda négy dolgozója varrják a szájmaszkokat Magyarcsanádon. Eddig már nyolcszázat készítettek, de közel ezeregyszázat varrnak, hogy minden helybéli kapjon egyet.

Egy nap alatt leaszfaltozta a kivitelező a földeáki Somogyi Béla utca József Attila utca felőli 500 méteres szakaszát.

Április 8.: A járványhelyzet miatt is könyörögnek majd Nagypénteken Pitvaroson – árulta el Kasuba Róbert plébános.

Április 9.: Ezentúl telefonon, a művelődési ház Facebook oldalán vagy e-mailben lehet olvasnivalót kérni a pitvarosi könyvtárból. A többi kistelepülés könyvtára is áttért erre a módszerre.

Április 14.: Rendhagyó módon köszöntötte még húsvét előtt a maroslelei önkormányzat kilencvenedik születésnapja alkalmából Martonosi Józsefnét és Árva Pálnét. Az ünnepeltek ajándékkosarat kaptak, míg Drimba Tibor polgármester a kellő védőtávolságból kívánt nekik további boldog éveket.

Április 15.: A magyarcsanádi román nemzetiségi önkormányzat tagjai közös munkával állították fel a Popa György által összeállított vasból készült keresztet a helyi ortodox temetőben, még a koronavírus veszélyhelyzet elrendelése előtt, miután a régi elkorhadt és kidőlt a helyéről.

Április 17.: Szigorú figyelmeztetés kapott a Csanádalberti Térségi Szociális és Gyermekjóléti Szolgálat két munkatársa, miután egyikük rányitott és rá is szólt egy, a kényszerhelyzetben a szolgálati mosdót használó, egyébként vízhajtót szedő nénire. A másik dolgozó is ugyanebben a büntetésben részesül – derült ki az ügy miatt indult vizsgálat zárójelentéséből.

Jellemzően nem komposztálják a kerti hulladékot, hanem jó magyar szokás szerint elégetik azt a pitvarosiak is. Így füstszagúak lesznek a kiteregetett ruhák és a koronavírus vészhelyzetben erősen javasol gyakori szellőztetés is szinte lehetetlen – panaszkodtak a helybéliek.

Április 20.: Egyelőre semmi sem indokolja az elvégzett mérések alapján, hogy zajvédő fal épüljön a nagylaki elkerülőút mellé – közölte érdeklődésünkre Hideg András, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs igazgatója.

Urnafal is épül a megújult magyarcsanádi református temetőben.

Április 21.: Már Csanádpalotán is önkéntesek varrják a szájmaszkokat.

Április 22.: Szegvári István és Kocsis János segítségével elkészült a március 15-én, a földeáki Szent László Plébániatemplom kertjében felavatott, az 1848/49-es forradalom és szabadságharcnak emléket állító kopjafa megvilágítása is.

Április 23.: Huszonötmillió-háromszázhatvankétezer-nyolcszáznegyven forint támogatást nyert el a földeáki önkormányzat a TOP-os, „Települési környezetvédelmi infrastruktúra fejlesztések” című felhívásra beadott pályázatával.

Elkezdték a maroslelei temető korszerűsítését.

Április 24.: Szemmel láthatóan nem csak unatkozással töltik kényszerű otthonlétüket a királyhegyesi Napsugár Óvoda gyermekei, hiszen a Föld napja alkalmából sokan ragadtak papírt és színes ceruzát, hogy – korosztályuknak megfelelően – rajzban ábrázolják a jeles napot, s azt fel is töltötték az ovi Facebook oldalára.

Április 27.: Kétszázmillió forintot nyert a magyarcsanádi önkormányzat a falu belvízelvezető rendszere felújítására.

Április 28.: Megkezdték a kövegyi ravatalozó felújítását. A Magyar Falu Programban nyert öt és félmillió forintból végzik az épület egészére kiterjedő – körülbelül egy hónapig tartó – munkálatokat.

Április 29.: Elkészült a kövegyi Trianon emlékmű alapja a községháza parkjában.