Megnősült a magyarcsanádi polgármester, elmaradtak a március 15-i ünnepségek, ötvenszeletes csokitortával köszöntötték az óföldeáki nőket, s több mint kétszáz apátfalvi vihetett haza meleg ételt Patkós Andrea helyi vállalkozó jóvoltából. Számba vettük, mi történt tavaly márciusban a makói járás kistelepülésein.

Míg március 4-én két koronavírusos betegről tudott, március 11-tól egészségügyi veszélyhelyzetet rendelt el Orbán Viktor miniszterelnök, aki bejelentette, március 16-tól bezárják az iskolákat és az óvodákat, bezárkóztak az idős otthonok, kiürültek az utcák, aki tudott home office munkára állt át. A március 15-i ünnepségek a makói járásban is elmaradtak, legfeljebb csendes koszorúzásokat tartottak. Aznap halt meg az első magyar koronavírusos beteg.

Március 2.: Patkós Andrea helyi vállalkozó adományából készített, meleg ételt osztottak szombaton Apátfalván. Több mint kétszázan vihettek haza belőle, hogy otthon csak a kanalat kelljen megragadniuk a finom ebéd elfogyasztásához. Közmunkások festik ki a földeáki művelődési házat.

Március 3 .: A helyi képviselő-testület a reggel 7 órakor kezdődő ülésén minden különösebb vita nélkül, egyhangúlag fogadta el Földeák idei költségvetését, mely szerint a község 2020-ban összesen 479 millió 54 ezer forintból gazdálkodik.

Március 4.: Felkerült a hőszigetelés a királyhegyesi egészségházra. Az 1926-ban emelt épület felújítására 30 millió forintot nyert a helyi önkormányzat a Magyar Falu Program pályázatán.

Nincs hiány elképzelésben – jelentette ki Lázár János, aki részt vett a csanádalberti testületi ülésen.

Március 6.: Száznál is több édesanya, nagymama és lány vett részt a maroslelei könyvtárban rendezett nőnapi ünnepségen, ahonnét senki se távozott üres kézzel. Hatvanötmillió forintból gazdálkodik Kövegy az idén – fogadta el a községi költségvetést a helyi képviselő-testület. A fejlesztések pályázatok segítségével zajlanak majd, így újul meg a ravatalozó, s aszfaltoznak újra két utcát is. A Trianon emlékműre 1,2 millió különítettek el, de gyűjtés is indult erre a célja. Az idén 22 millió 866 ezer 833 forint állami támogatást, azaz normatívát kapott a kövegyi önkormányzat, mely továbbra is kiegyensúlyozott gazdálkodást folytat.

Március 7.: Lázár János köszöntötte a hölgyeket a kövegyi nőnapon. Az országgyűlési képviselőtől jácintot, míg Sípos Mihálytól – hagyományosan – rózsaszálat kaptak a művelődési házban rendezett nőnapi ünnepség mintegy száznegyven vendége.

Március 9.: Zöld utat adott a földeáki képviselő-testület, hogy egy elektromos földkábelt fektessenek le és külön mérőórát helyezzenek el az új, Szent László téri piac részére. Itt már csak a földgáz bekötése hiányzik.

Március 8.: Szekeres Ferenc polgármester köszöntötte, a Dózsa György Általános Iskola diákjai, és Sasvári Sándor énekes műsora varázsolta el vasárnap este a Faluházban rendezett nőnapi ünnepségen megjelenteket. Minden nőt cserepes virággal ajándékoztak meg.

Március 10.: Ötvenszeletes csokitortával és műsorral köszönték a hölgyeket az óföldeáki nőnapi ünnepségen.

Március 11.: Megkezdődött az óföldeáki erődtemplom felújítása.

Március 12.: Mintegy hetvenen vettek részt a földeáki művelődési ház és a helyi önkormányzat zenés nőnapi köszöntőjén, ahol ötféle rétessel is kínálták a nőket.

110 millió forintos főösszeggel tárgyalta a falu idei költségvetését mai rendkívüli ülésén a királyhegyesi képviselő-testület. A község a tervek szerint továbbra is kiegyensúlyozott gazdálkodást folytat, azaz a kiadásait fedezik a bevételek.

Március 14.: A koronavírus veszély miatt Apátfalván csak a Petőfi szobrot, míg Magyarcsanádon a művelődési ház melletti kopjafát koszorúzták meg, mindkét helyen elmaradt a korábban meghirdetett ünnepi műsor. Lázár János is részt vett a földeáki ’48-as kopjafa avatóján d megemlékezett Óföldeákon, Kiszomboron, Apátfalván, Magyarcsanádon, Pitvaroson, Csanádalbertin és Makón is.

Március 17.: Üres a szenteltvíztartó, száj helyett kézbe adják az ostyát – többek közt ezzel és folyamatos fertőtlenítéssel próbálják megóvni a híveket a pitvarosi Nagyboldogasszony templomban. Már csak a katolikusok miséznek, az evangélikus és a református istentiszteleteket sehol sem tartják meg.

Március 18.: A személyes helyett a digitális, illetve telefonos ügyintézésre álltak át a makói térséghez tartozó kistelepülések is a koronavírus veszély miatt. Csak a leges-legszükségesebb ügyekben szabad bemenni a községházákra. Magyarcsanádon bezárták a játszóteret, az apátfalvi közös hivatal gyermeket nevelő munkatársai távmunkára álltak át.

Március 19.: Mintegy 12 ezer 500 olyan román és külföldi állampolgár lépte át a határt a romániai Nagylaknál, akik a magyar hatóságok által kijelölt humanitárius folyósokon érhették el az éjjel Romániát – közölte a román határrendészet, azokról az autósokról szólva, akik előzőleg a magyar határok lezárása miatt átmenetileg Ausztriában rekedtek.

Március 20.: Egy külföldről hazatért kövegyi család 14 napig önkéntesen karanténba vonult a községben. Az önkormányzat mosható, textil szájmaszkok gyártásába kezdett.

Hárommilliós szociális alapot különített el a községi költségvetésből a kövegyi testület, a koronavírus veszélyhelyzet miatt.

Március 23.: A kormány által elrendeltekkel összhangban helyi intézkedéseket is tettek Nagyéren, a községházán egyelőre személyesen is lehet intézni az ügyeket, de csak kézfertőtlenítés után. A községben az idősek önszántukból maradnak otthon, s az önkormányzat jóvoltából C-vitamin csomagot kaptak.

Mától már senkinek sem szabad elmennie a maroslelei iskolai konyhához a gyerekek ebédjéért. Azt mindenkinek házhoz viszik, de csak a kapuig! Online mérik fel, ki kér ebédet a maroslelei óvodások, iskolások közül.

Március 24.: Kövegy után az apátfalvi önkormányzat is mosható, textil szájmaszkok gyártására állította át a közmunkásai egy részét. A maszkokat elsőként a közfoglalkoztatottak és az önkormányzati dolgozók, majd a község lakói is térítésmentesen kapják meg, de igényelni kell.

Március 25.: Három, összesen 47 millió, 603 ezer 319 forint értékű pályázatból immár belülről is teljesen megújulhat a pitvarosi Nagyboldogasszony Katolikus Templom, mely még napelemes fűtés is kap.

Március 26.: A földeáki képviselő-testület nem emelte fel a helyi térítési díjakat, viszont a koronavírus vészhelyzet miatt eltolják a falunap májusra tervezett időpontját.

A koronavírus veszély hosszú távú következményei miatt az idei magyarcsanádi falunapra szánt két és félmillió forintot átcsoportosította a helyi képviselő-testület, mely arról is döntött, hogy az óvodások is kapnak ételt, miután étkeztetésüket az egyháztól átvállalta az önkormányzat.

Március 27.: Kövegyen, Apátfalván, Csanádalbertin és Pitvaroson a közmunkásokat állították át a mosható arcmaszkok varrására, míg Óföldeákon egy ember végzi ugyanezt. Pitvaros látja el a nagyéri és az ambrózfalvi igényeket is.

Március 28.: Megnősült a magyarcsanádi polgármester. Farkas János és Botás Nikolett a magyarcsanádi községházán mondták ki a boldogító igent. A polgármester még 2018 karácsonyán kérte meg egy illatgyertyába rejtett gyűrűvel tizenhat évvel fiatalabb szerelme kezét, aki igent mondott. A házasságkötés körülményei igazodtak a koronavírus vészhelyzethez.

Március 31.: Dobozos ügyintézést biztosítottak Apátfalván, Magyarcsanádon és Földeákon.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest