Térség Top

Júliustól épülhet a Mezőhegyes-Csanádpalota kerékpárút

Ma van az engedélyes tervek kidolgozásnak határideje, az építkezés pedig a tervek szerint idén júliusban kezdődhet. A Pitvarost is átszelő kerékpárút építése egyébként összefügg a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. fejlesztésével. Archív képünkön a pitvarosi körforgalom, a tavaly nyári útépítés idején.

– A Csanádpalota-Pitvaros kerékpárút pályázat megvalósítása jelenleg a tervezési szakaszban van. A tavasszal kiírt tervezési közbeszerzést az Innober Wave Kft nyerte. Az engedélyes tervek kidolgozása jelenleg folyamatban van, az előzetes tervek elkészültek, megküldték azokat a szakhatósági részére. Az engedélyes tervek kidolgozásának határideje 2021.január 6. Ezután következik a tervek auditálása és az engedélyeztetés. Az engedélyeztetés után indulhat meg a kerékpárút kivitelező kiválasztására vonatkozó közbeszerzés,és a kiviteli tervek kidolgozása. A kerékpárút kivitelezés terveink szerint 2021. júliusában indulhat – közölte érdeklődésünkre Gémes László, a Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat elnöke.

A beruházást ugyanis nem az állami útépítéseket rendszeresen végző Magyar Közút, vagy a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt., hanem az érintett önkormányzatok, azaz a Csongrád-Csanád megyei, illetve a pitvarosi és a csanádpalotai önkormányzat által alkotott konzorcium szervezi.

kerékpárút építését célzó TOP-3.1.1-15-CS2 azonosítószámú felhívásra történő támogatási kérelem beadására. A konzorcium vezető a Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat.

A projekt célja és egyben tartalma Csongrád-Csanád megye-Békés megye közúti határától kerékpárút építése Pitvaroson keresztül Csanádpalotáiig, mintegy 11,75 km hosszban a 4434. jelű (Gyula-Pitvaros-Makó) összekötő út mentén.

A projekt keretében megépítendő kerékpárút a megyehatáron közvetlen kerékpárforgalmi kapcsolatot fog létesíteni a Mezőhegyesről épülő kerékpárúttal, összekapcsolja Pitvaros Csanádpalotával, és ezzel csatlakozik a Csanádpalotát Kövegy községgel összekötő már meglévő kerékpárúthoz.

A Mezőhegyes-Pitvaros-Csanádpalota kerékpárút építése azért vált szükségessé, mert a Mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. fejlesztése okán megnövekszik a kamionforgalom Mezőhegyes és az M43-as autópálya csanádpalotai fel- és lehajtója között. Ennek érdekében újították fel a Mezőhegyestől odáig érő útszakaszt. A megnövekedett forgalom megnövekedett veszéllyel is jár a biciklisekre, őket ezért terelik majd külön kerékpárútra.