Egy angol telefonszámról azzal hívták fel a 70 éves sértettet, hogy férje közlekedési balesetet szenvedett, egy magát a férjnek kiadó férfi síró kérte, az asszony tegyen meg mindent, amit a hívók kérnek. Az asszony hatmilliót adott át a pénzért érkező “rendőrnek”, aki persze csaó volt. Két másik idős azonban nem dőlt be a trükknek, szóltak a rendőrségnek, akik fülön csípték a csalókat.

A Debreceni Járási Ügyészség minősített csalás bűntette miatt emelt vádat azzal a férfival szemben, aki társaival „unokázós csalás” módszerével több idős sértettet tévesztett meg. A vád szerint a budapesti vádlott ismeretlen társai 2020. június 25-én délelőtt egy angol körzetszámú telefonról felhívták a 70 éves sértettet és azt állították, hogy férje közlekedési balesetet szenvedett, majd egy férfi síró hangon a sértett férjének adta ki magát és kérte, hogy az asszony tegyen meg mindent, amit a hívók kérnek.

A csalók közölték a sértettel, hogy számolja össze, mennyi pénze van otthon és azt adja át a lakására érkező rendőrnek. A megtévesztett asszony összeszedte a különböző valutákban tartott pénzt több, mint hatmillió forint értékben, majd átadta az általa rendőrnek vélt vádlottnak, aki Budapestről érkezett a sértett debreceni lakásához. A sértett a büntetőeljárásban kérte kárának megtérítését, polgári jogi igényt terjesztett elő.

2020. július 13-án kora reggel a vádlott ismét Debrecenbe érkezett autóval, hogy a társai által megtévesztett sértettektől pénzt vegyen át. Közben a vádlott ismeretlen társai három idős sértettet is megpróbáltak tévedésbe ejteni, telefonhívásaik során valótlanul azt állították, hogy a sértettek közeli hozzátartozói balesetet szenvedtek, azonban ha kellő mennyiségű pénzt adnak át a lakásukhoz érkező személynek, akkor nem tesznek feljelentést.

Két idős sértettnek gyanús volt a beszélgetés, ezért a telefonálók megszakították a hívást. A harmadik, egy 75 éves megtévesztett asszony megijedt a tettesek állításaitól és egy Debrecen belvárosában található bankautomatához ment, ahol felvett 2 millió 700 ezer forintot és otthon várta, hogy érte menjen a vádlott, azonban a pénz átadására nem került sor.

Az időközben beérkezett segélyhívások alapján a helyszínre érkező rendőrök Debrecen belvárosában elfogták és őrizetbe bevették a gépjárművében a pénz átvételére várakozó vádlottat.

A Debreceni Járási Ügyészség a letartóztatásban lévő, többszörös visszaeső vádlottal szemben négy csalási cselekmény – így többek között jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette – miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon.

A járási ügyészség a vádiratban fegyházbüntetés és közügyektől eltiltás mellékbüntetés kiszabására, a korábban kiszabott felfüggesztett szabadságvesztés utólagos végrehajtására, továbbá arra tett indítványt, hogy a járásbíróság a sértett által előterjesztett polgári jogi igényt érdemben bírálja el. A járási ügyészség a vádiratban a büntetés konkrét mértékére is indítványt tett arra az esetre, ha a vádlott a járásbíróság előkészítő ülésén beismeri a terhére rótt bűncselekmények elkövetését és lemond a tárgyaláshoz való jogáról – közölte az ügyészség.

A hasonló bűncselekmények megelőzése érdekében az alábbiakra hívja fel a figyelmet a rendőrség:

  • Fokozott fenntartással kezeljék a váratlanul jelentkező idegeneket, az olyan telefonhívásokat, amiben valaki arra hivatkozik, hogy hozzátartozójukat baleset, vagy más tragédia érte, bajba került, kárt okozott, és azonnal pénzre van szüksége, hogy a bajból kikerüljön!
  • Ne hajtsák végre a telefonon kapott utasításokat!
  • Ellenőrizzék le a telefonon kapott információt, a balesetről, egyéb káreseményről, bajról szóló hír valóság tartalmát! Hívják fel közvetlen hozzátartozóikat!
  • Bűncselekmény esetén hívják a rendőrséget az ingyenesen hívható 112-es számon!

A rendőrség arra kéri az idősek családját, közvetlen ismerőseit, hogy hívják fel rokonuk figyelmét a fentiekhez hasonló történetekre, bűnelkövetési módszerekre!

Az úgynevezett unokázós csalók módszereiről további információkat itt olvashatnak!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest