Térség Top

Amikor még a kerítés is kolbászból volt Földeákon

Lepacsiztak a busókkal a földeáki gyerekek, Trianon almafát ültettek Nagylakon, vidám disznótoros napon látták vendégül a pitvarosiakat, sárkánygyík telepedett a királyhegyesi óvodások fejére, villanyújság váltotta a kisbírót Pitvaroson, tervezik a Földeák-Óföldeák összekötő út felújítását – ezek is történtek 2020 februárjában a makói járás kistelepülésein.

Ebben a hónapban jelentek meg a koronavírus első betegei Stájerországban, Ausztriában, ahová Észak-Olaszországból terjedt el. A makói térség kistelepülésein még senki sem sejtette, hogy mi következik. A Szegedi Tudományegyetem azonban felkészült a koronavírussal érintett területekről érkező egyetemi polgárok fogadására, és adott esetben a kezelésükre. Ferihegyen karantén várta az érkezőket, ingyenes telefonszámon lehetett megtudni a koronavírus tüneteit.

Február 2.: Lorettával és Csocsesszel mulattak a nyolcadik pitvarosi Disznótoros nap résztvevői. Kolbásszal, hurkával, pörkölttel, töltött káposztával és kocsonyával vendégelték meg a szervezők a helybélieket. A rutinos csapatok eközben kolbásztöltő versenyen is összemérhették tudásukat.

Február 5.: Megemelte a szociális támogatások összegét rendes ülésén az óföldeáki képviselő-testület, mely ezentúl az eddiginél is jobban támogatja a gyermeket nevelő családokat.

Afrikai sünnel, királypitonnal és egy agáma sárkánygyíkkal ismerkedhettek meg a Napsugár óvodában az ovisok és az alsó tagozatos iskolások Both Zoltán vadállat befogó interaktív természetvédelmi előadásán.

Február 6.: Tavasztól használható a kövegyi fitneszpark. A község egymillió-négyszázkilencvenháromezer-ötszázhúsz forintot nyert rá egy 2018-ban beadott pályázatával még tavaly. A gépeket a 14 éven felüliek, azaz a középiskolások és a felnőttek használhatják majd. A szabadidő hasznos eltöltéséhez, illetve a sportoláshoz szükséges eszközökkel gyarapodott a makói járás legkisebb települése. Köszönhetően annak, hogy a kövegyi önkormányzat tavalyelőtt, azaz még 2018-ban pályázatot adott be a „Településen élők hasznos szabadidő eltöltését segítő fejlesztések” című pályázaton a Tisza és Maros Vidéke Jövőjéért Egyesülethez, kültéri fitnesz eszközök beszerzését célozva meg.

Február 7.: Elkészült, s a földeáki képviselő-testület továbbtárgyalásra javasolta a falu 2024-ig szóló gazdasági programját. Benne – többek közt – új művelődési ház építésével, az iskola, az óvoda és az idősek otthona fejlesztésével, s szociális bérlakások építésével…

Február 10.: Tíz Magyar Falu Programos pályázatából egy sem nyert, kettéválasztják a falunapot a rózsalakodalomtól, facebookos csoport állítana ’48-as kopjafát és Trianon emlékművet, s arra is fény derült az esti falugyűlésen, miért nincs éjszakai orvosi ügyelet Földeákon.

Február 11.: Fontos döntéseket hoztak meg a kiszombori képviselők februári ülésükön. Idén a település mintegy 650 millió forintból gazdálkodhat.

Február 12.: Egy beteget kiküldtek a csanádalberti orvosi rendelő mozgáskorlátozott mosdójából – derült ki egy képviselői jelzésből a csanádalberti közös ülésen. Az eset miatt személyeskedő vita kerekedett a csanádalberti és a pitvarosi polgármester között, az ambrózfalvi, a csanádalberti, a nagyéri képviselők ma esti közös ülésén. A községek egyébként döntöttek az idei költségvetésükről, beleértve ebbe a Csanádalberti Közös Önkormányzati Hivatalét is. Pitvaros azonban tovább tárgyalja a saját költségvetését.

Február 13.: Az idén digitálisan kapják majd meg a magyarcsanádi képviselők az eddigi papíroson kézhez vett testületi anyagokat. Ezzel százezerek spórol meg az önkormányzat – derült ki az esti testületi ülésen. A község idei költségvetését is elfogadták. A magyarcsanádi testület határozatban állapította meg, hogy az önkormányzatnak nincs adósságot keletkeztető ügyleteiből eredő fizetési kötelezettsége. A polgármester elmondta, nincs hitelük, s ilyet nem is akarnak felvenni. A község idei költségvetése 338 millió forint.

Félmillió forinttal segíti a Mikáczó családot a földeáki önkormányzat. A képviselők úgy tudják, hogy család az édesanya, azaz Pál Anita rehabilitációjához szükséges mozgató gépekkel jól áll, így a megítélt támogatást Mikáczóék a közüzemi számláik (gáz, víz, áram) rendezésére fordíthatják.

Február 14.: Villanyújságra cserélték a pitvarosi kisbírót, azaz a község legfontosabb közérdekű információi olvashatók a pitvarosi közégháza homlokára felszerelt, egy cég által az önkormányzatnak ajándékozott villanyújságon.

Február 15.: Mintegy 1,3 millió forint gyűlt össze szombat este a Hagymaházban rendezett jótékonysági gálaesten a földeáki Mikáczó család részére, amelyen a Forgatós Táncegyüttes, az Írisz Táncklub és a VargaBalett Táncműhely állt színpadra. A nemes kezdeményezéshez többek között vállalkozások és magánszemélyek is csatlakoztak.

Február 17.:A szokásos kettő-három helyett hét kisbaba született a faluban tavaly, 20 millió 870 ezer forint folyt be a közös kasszába iparűzési adóból, s míg tavaly 15, addig az idén 14 ember dolgozik majd a közmunkaprogramban Óföldeákon – derült ki az esti falugyűlésen. Ahogy az is, hogy az idén felújítják az utat a benzinkúttól a falu végét jelentő tábláig. A művelődési házat, a Návay László-kúriát, a ravatalozót, a szolgálati lakást és a tűzoltó szertárat is felújítanák. Az utóbbi szociális bérlakásként működhetne. Itt a kistelepülés 2024-ig tartó programja. Folytatná az előző ciklusban megkezdett falufejlesztési programot a tavaly október 13-án megválasztott képviselő-testület, mely elkészítette és elfogadta a község 2024-ig szóló gazdaságfejlesztési programját, ismertette Simonné Sinkó Erika polgármester.

Egymillió-százharmincegyezer-hatvan forint gyűlt össze a Pitvarosi Petőfi Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Iskolánk és Óvodánk Gyermekeiért Alapítvány hétvégi, az Erdei Ferenc Közösségi Színtérben rendezett jótékonysági bálján. A bevételt, ahogy korábban is, az óvodásokra és az iskolásokra fordítják.

Február 19.: Királyhegyesen egyeztetett Horváth Lajos polgármesterrel Lázár János országgyűlési képviselő, a község költségvetéséről.

Február 20.: Lázár János, a térség országgyűlési képviselője Lőrincz Tiborral egyeztetett Nagyér turisztikai elképzeléseiről, továbbá a mezőhegyesi fejlesztésekről is beszélgettek

Február 21.: Elkezdődött az Óföldeák-Földeák közötti 5 kilométeres út felújításának tervezése.

Február 22.: Huszonhárom kolbász és szalámi, illetve harminchat pálinka versengett ma a földeáki könyvtár és művelődési ház 5. Földeáki Kolbászmustráján és 1. Pálinka pikniken, illetve kilenc csapat vett részt a mai immáron 3. Böllérfesztiválon, melyet a helyi önkormányzat jóvoltából rendezhettek meg.

Toronymagasan, több mint háromezer szavazattal nyerte meg a Tesco által a civil szervezeteknek kiírt pályázat záró, papírkorongos szavazását a Makói Természetbarát Sportegyesület, mely Apátfalva-Makó közt építene korszerű, tizennégy kilométer hosszú túraútvonalat.

Február 23.: A legnagyobb siker, ha a gyerekeink és az unokáink is ezt a környéket választják – jelentette ki Lázár János, az apátfalvi gazdanapon.

Február 24.: Apátfalva támogatja Polgárdi Róbert rendőrőrsparancsnoki kinevezését – derült ki a testületi ülésen.

Február 25.: – Azoknak, akik működtették az elnyomó rendszert, s ideológiai utódjaiknak nincs helyük a mai közéletben – hangsúlyozta Szekeres Ferenc polgármester a kommunizmus áldozatai emléknapja alkalmából rendezett apátfalvi megemlékezésen. A megemlékezésen mondott beszédében Szekeres Ferenc polgármester elmondta, ezen a napon emlékezünk meg a több tízezer, családjától elválasztott és kényszermunkatáborba hurcolt honfitársunkra, a hamis vádak alapján mészárszékre küldött nemzettársainkra és az ellenállóként mártírhalált halt hősökre.

Február 27.: A Nemzeti Színház, Wass Albert: Tizenhárom almafa című művéből készült színdarabjának bemutatása alkalmából tizenhárom almafát ültettek az országban. Az egyiket Lázár János országgyűlési képviselő, Kolozsvári Rozália polgármester, Farkas János Magyarcsanád polgármestere és Tóth László színművész Nagylakon, az elkerülő út mellett.

Február 28.: Lepacsiztak a busókkal a földeáki gyerekek. Az eső miatt ma ugyan nem vonultak végig a mohácsi busók a Zárda utcán, de a jurtában ijesztgették és megnevetették a gyerekeket illetve a felnőtteket, s fülsüketítő kerepléssel űzték el a telet. Mire végeztek, a csapadék is elállt.