Térség Top

Végre szolgálatba állt Földeák új tűzoltóautója

Több mint tízmillió forintot költött a határon átnyúló pályázaton 2019-ben nyert új tűzoltóautóra a földeáki önkormányzat. A jármű 2020 december 29-én végre teljesítette a műszaki vizsga utolsó feltételét, s bár az önkormányzat tulajdonába marad, használatba azonban megkapta azt a Földeáki Önkéntes Tűzoltó Egyesület.

A hátsó tűzoltólétra visszajelző rendszerének kiépítése volt az egyik utolsó feltétele, hogy megfeleljen a műszaki vizsgán az a tűzoltóautó, melyet a földeáki önkormányzat nyert egy határon átnyúló pályázaton.

Ám amilyen szerencséje volt a pályázattal, olyan balszerencséje volt a jármű hazai üzembe helyezésével. A 70 millió forintot érő járművet Renault alapra Romániában építették, de német forgalmi rendszámmal érkezett Földeákra, s – bár a község több mint tízmillió forintot költött el ennek érdekében – , egészen tavaly év végéig nem sikerült úgy üzembe helyezni, hogy azzal oltani lehessen menni.

Az INTERREG-es határon átnyúló „Safer communities in the cross-border area by improved disaster ROHU41” elnevezésű projektben (mely zárását tavaly novemberben tartották) a földeáki önkormányzat közösen pályázott a romániai, 1300-es lélekszámú Valkány település önkormányzatával arra, hogy a két település önkéntes tűzoltói 1-1, hetven-hetvenmillió forintba kerülő tűzoltóautóval gazdagodjon.

Ehhez és összességében a tűz megelőzéséhez, és a tűzoltósághoz kapcsolódóan több szemléletformáló rendezvényt is rendeztek már a településen és a térségben az iskolásoktól kezdve az édesanyákon át valamennyi korosztály számára. De szerveztek rendvédelmi napokat, tartottak tűzvédelmi és tűzmegelőzési előadásokat iskolákban, óvodákban egyaránt, valamint elméleti- és gyakorlati oktatásokat is a tűzoltóknak.

navigate_before
navigate_next

A Renault alvázra épített, s hosszú ideje várva várt tűzoltóautó forgalmi engedélye már tavalyelőtt megvolt, köszönhetően a helyi önkormányzat saját erejének, mely finanszírozta a jármű és a felépítménye műszaki magyar műszaki vizsgáinak több mint tízmillió forintos költségét. Az új jármű – mellyel 2019 novemberében a földeáki Návay iskola diákjai testközelben is megismerkedhettek, jóval korszerűbb és gyorsabb, mint a több mint 30 éves elődje, a ma is üzemképes IFA. Az új autó már hab tárolására is alkalmas, míg a régi erre alkalmatlan, illetve az új kocsi víztartálya űrmérete is nagyobb mint a régié.

Míg azonban a valkányi tűzoltóautó már réges-régen szolgálatba állt, a földeáki járművel akadt némi váratlan probléma. Így például kiderült, hogy a pályázat kiírói megfeledkeztek arról, hogy míg Romániában 16, addig Magyarországon 27 százalékos az áfakulcs. Így a különbözetet a pályázat nem fedezte, azt a földeáki község önkormányzata állta. Ahogy a német rendszámmal érkezett jármű honosítását illetve a műszaki vizsgája költségét is a község fizette.

Bár a járművet már a 2019-es falunapon is felvonultatták, igaz akkor még német német rendszámmal, a jármű – bár időközben honosítva lett –, nem állhatott tényleges szolgálatba. Erre idén január elsejéig várni kellett. Ugyanis a hazai előírásoknak csak azután felelt meg, hogy kiépítették a hátsó tűzoltólétra visszajelző rendszerét is. Az autó csak ezután kapta meg a forgalomba helyezéshez szükséges “Megfelelőségi nyilatkozatot, igazolást”, amely nélkül nem lehetett azt használatba venni.

Az új tűzoltóautó egyébként 25-30 évre garantálja a bevethetőséget, mely egyébként a Földeák önkormányzat fontos pályázati célja is volt.

A jármű használatbavétel szerződését még az év végén aláírta Hajnal Gábor polgármester,   illetve Varga Zoltán, a helyi Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke.