Térség Top

2020 január: A Nemzetiben kapott vastapsot a Csurgó Néptáncegyüttes

A szokásos rendezvényekkel, falunapokkal ígérkezett még az év elején 2020, s januárban még senki sem sejtette, hogy az akkor a kínai Vuhanban kezdődött koronavírus járvány világméretűvé válik, s nálunk is jelentősen átszabja a mindennapokat. A makói térségben januárban sok minden történt, négyes pályáztak a földeáki sportcsarnok építésére, fantasztikus koncertet adtak a Három Királyok Kiszomboron, lemondott a község ötödik faluvezetői ciklusát töltök Szegvári Ernőné, Lázár János további együttműködését ajánlotta fel Maroslelének.

Január 1.: Tizenkilenc, magukat szíriai, egyiptomi és afgán állampolgárnak valló határsértőt fogtak a megyében az újév első napján.

Január 3.: Egészen pontosan 23 millió 584 ezer forintot nyer a Magyar Falu Programba még szeptemberben beadott, az önkormányzati utak karbantartására beadott pályázatával a földeáki önkormányzat. Az erről szóló hivatalos értesítést a községi önkormányzatnak Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Gyopáros Alpár kormánybiztos küldte meg. A pályázatot három utcára adták be, a Somogyi Béla utca felére, az Ady Endre utca teljes hosszára, illetve a József Attila utca egy szakaszára. Hajnal Gábor polgármester elmondta: meg kell nézniük, hogy az elnyert 23 és fél millió forintos támogatás mennyire lesz elég.

Telt házas, fantasztikus újévi koncertet adtak a kiszombori Ady Endre Művelődési Házban a Három Királyok. A közönség alig akarta elengedni őket. A formáció tagjai: Vadkerti Imre – a Kormorán énekese, Kovács Koppány – a Rómeó Vérzik frontembere, valamint Derzsi György operetténekes, színész, rendező, zeneszerző, aki a Szerelmem, Sárdy című megindító előadással már bemutatkozott az elmúlt évben Kiszomboron. Három csodálatos hang, a szakmában elismert művészek, akik ugyan más-más zenei stílust képviselnek, de a színpadon mégis egy harmonikus egészet alkotnak.

Január 7.: Elektromos motoroskaszát, ehhez akkumulátort és akkumulátor töltőt, lombfújógépet, egy láncfűrészt, fűnyírógépet, hótoló lapot, gumitalpas hómarót, önjáró fűnyírótraktort vásárol a kövegyi közterületek karbantartására a Magyar Falu Programtól elnyert pályázaton 5 millió 206 ezer 965 forintot elnyert kövegyi önkormányzat.

Január 8.: Lázár János további együttműködését ajánlotta fel Maroslelének. Az országgyűlési képviselő Drimba Tibor polgármester meghívására érkezett a településre, hogy átbeszéljék a következő időszak elképzeléseit a képviselőkkel.

Január 12.: Az agyvérzést kapott Pál Anitáért és családjáért rendeznek jótékonysági futást délelőtt a földeáki Szent László téren. A családnak összesen 881 ezer 400 forint gyűlt össze, ehhez a Debrecen Környéki Futó Ismerősök még 400 ezret gyűjtöttek. A család Anita számára szeretne rehabilitációs mozgatógépeket vásárolni.

Január 13.: János, vagy ahogy Földeákon hívják János bácsi, a Bozsik Egyesületi Programban végzett kiemelkedő munkájáért kapott elismerést nemrégiben a Magyar Labdarúgó Szövetségtől.

Január 14.: Mentálisan lemaradott családok fejlesztésére nyert negyvennégymillió forintot egy EFOP-os pályázaton a nagyéri önkormányzat. A négyéves program már el is kezdődött, három szakember közös munkájával, tíz érintett család bevonásával.

Január 16.: Óföldeákon ülésezett a Návay Emlékbizottság.

Január 18.: Bemutatták Apátfalván “Kedves és fájó emlékeim” címmel Vargáné Antal Ilona legújabb könyvét. A két és fél kötetes szerző nyugdíjas korában fedezte fel az írás szépségét, azóta verseket, népszokásokat és fontos helytörténeti adalékokat önt sorokba. Ilonka néni, ahogyan mindenki szólítja szülőfalujában, egy felkérés nyomán kezdte el gondolatait lejegyezni.

Január 19.: Vastapsot kapott a királyhegyesi Csurgó Hagyományőrző Néptáncegyüttes esti nyilvános főpróbáján, a királyhegyesi művelődési házban. A Gömöri Krisztián szerkesztette és rendezte: Hagyomány című műsora hatalmas sikert aratott a helyi közönség előtt. Az együttes egy hét múlva ezzel lép a Nemzeti Színház színpadára.

Január 20.: Pitvaroson reggel kezdték meg osztani a szociális tűzifát. Az önkormányzat udvarára utánfutóval, kézikocsival, de traktorra akasztott disznószállító ketreccel is érkeztek. 86 család kapott családonként mázsa fát. A tüzelőt a közmunkások darabolták szépen méretre.

Január 21.: A remény üzenetét adták át kiszombori ökumenikus imanapon, melyen Bíró István görög katolikus parókus hirdetett igét.

Január 22.: Négyen adtak be árajánlatot a földeáki sportcsarnok építésére kiírt a közbeszerzési pályázaton. A beruházás állami, a földeáki önkormányzat csak a területet adja hozzá.

Január 22.: Negyvennégy milliós nyertes EFOP-os pályázatból alakítanak ki gyermekházat Nagyéren, ahol tavaly december óta zajlik a négy évig tartó, tíz család részvételével folyó „Jó kis hely, biztos kezdet!” program. A szolgáltatóhiányos települések nagy álma valósul meg Nagyéren. A kedvezményezettek a 0-25 éves korosztály és szüleik. A gyermekek, fiatalok számára közösségi színteret biztosít kikapcsolódásra, sokszínű értelmes szabadidő eltöltésre, élményszerzésre, – egészséges életmód szokásainak megerősítésére.

Január 23.: Nem vesz Alföldvíz részvényt Maroslele – döntött róla a helyi képviselő-testület. Arról is döntött hogy eladják a Szegfű utca 2. szám alatti, illetve a Rózsa utca 76. szám alatti telkeket.

Január 24.: Gyógypedagógus lett az új királyhegyesi könyvtáros. Az év eleje óta Vargáné Miklós Ágnes látja el a könyvtárosi feladatokat Királyhegyesen.

Január 26.: Vastapssal ünnepelte a királyhegyesi Csurgó Hagyományőrző Néptáncegyüttest a Nemzeti Színház közönsége az V. Pajtaszínház Kulturális Seregszemle rendezvényén.

Január 28.: Lemondott Szegvári Ernőné, Kiszombor ötödik ciklusát töltő polgármestere, megelégelve a testületen belüli viszálykodást, az őt ért támadásokat.

Január 29.: Lázár János a fenntartható fejlesztésekre kérte Földeákot, a képviselő-testület nyilvános ülésén.

Január 30.: Már készülnek a tavaszi népszavazásra Nagyéren. Azt kell majd áprilisban vagy májusban eldönteni a helybéli szavazópolgároknak, hogy maradjon-e a község 1952-ben kapott mai neve, vagy vegyék vissza a régit, azaz nevezzék ismét Nagymajláthnak? 1952-ben egy tollvonással, azaz egy belügyminiszteri rendelettel keresztelték át ugyanis Nagymajláthot Nagyérré. (A népszavazás kiírásától, annak jelentős költsége miatt, az év folyamán visszaléptek, de a visszakeresztelésről nem mondtak le.)