Makó

Szikszai Zsuzsanna: bárhova nézünk, mindenhol Dr. Tóth Ferenc szellemi hagyatékával találkozunk

Csendes megemlékezéssel és gyertyagyújtással tisztelegtek a „legmakaibb makai” emléke előtt, születésnapjának évfordulója alkalmából hétfő délelőtt.

Szikszai Zsuzsanna kiemelte: ha körbenéznek  a múzeumban, mindenhol Feri bácsi emlékét látják, hiszen felépítette az új múzeumot; az Espersit-házat, a skanzent, a monográfiát, a forrásjegyzeteket és a Makói Múzeumért-füzeteket. A múzeumigazgató szerint ezért bárhova néznek, mindenhol az ő szellemi hagyatékával találkoznak, amelyet meg kell őrizniük, ápolniuk és továbbvinni olyan szakmai színvonalon, amelyet önmagától és a munkatársaitól is elvárt.

– Nagyon fontos a megemlékezés, nemcsak miatta, hanem magunk miatt is, hogy felhívjuk a figyelmet a jeles makaiakra – hangsúlyozta a múzeum igazgatója, aki továbbá rámutatott: Dr. Tóth Ferenc nemcsak a városban, hanem a megyében és az országban is páratlan.

navigate_before
navigate_next

Aláhúzta: polihisztor volt, nemcsak néprajzkutató és helytörténész, hanem társadalomtudománnyal és politikával is foglalkozott, továbbá irodalomtörténettel és képzőművészettel is, és bármihez fogott hozzá, abból egy gyönyörű kötet, vagy egy olyan anyag született, amelyhez bármikor hozzá tudnak nyúlni.

Mint hozzátette, az intézmény 2020-ban volt 70 éves, tavasszal, a múzeumi évkönyv negyedik kötetében erre fognak emlékezni, illetve Dr. Tóth Ferencre is, az ő örök érvényű mondataira, amelyeket négyszemközt vagy szakmai beszélgetések során osztott meg.

– Fontos, hogy a fiatalok is megismerjék, hogy ki volt a „legmakaibb makai”: a munkásságát, hogy forgassák a köteteit – emelte ki Szikszai Zsuzsanna.