Makó

Márton Imre: egyesületi, sportági és társadalmi szinten is nagy kihívás lesz a mozgáshoz való visszaszoktatás

A Makó Budo Klub vezetőjével az egyesület tavalyi évéről, az idei év kihívásairól és feladatairól is beszélgettünk.

Mint Márton Imre felidézte, 2020 januárjában a klasszikus alapozás, felkészülés vette kezdetét, ekkor még nem is volt jele igazán a pandémiának; bokszolóik Szegeden versenyeztek, továbbá gőzerővel készültek az Aerobik Diákolimpia Kelet-Magyarországi Döntőjére, amelyet már sokadik alkalommal rendeztek meg Makón.

Az egyesület vezetője kiemelte: egészen jó versenyeredmények születtek, amelyek biztos továbbjutást jelentettek volna az országos döntőre a Diákolimpián, a Pofonpartin is hét versenyzőjük közül öt győzelemmel szállt ki a ringből.

– Ezt követően kezdődött egy olyan időszak, amilyen még nem volt soha, és bíztunk benne, hogy ez a tavaszi időszakkal véget is ér. Tavasszal leállt minden edzés minden szakosztályban, leálltak a bajnokságok, az addigi élet; bemutatók, versenyek, edzések – emlékezett vissza Márton Imre.

Mint elmondta, online edzéseket próbáltak tartani, amelyre a kezdeti lelkesedés idővel megkopott, a nyári időszakban viszont ismét volt egy kis felfutása a sportnak, de kevesebben tértek vissza. Rámutatott: könnyen hozzá lehet szokni a székhez, az üldögéléshez, a csipszhez, kólához és a számítógéphez.

– Szeptember elején megrendeztük a Nemzeti Aikido Szövetség – Magyarországgal és a Honvédelmi Sportszövetséggel közösen az V. Aikido Konferenciát, ez azért is történt, hogy reményt adjon egyfajta újrakezdéshez, bár már ott is nagyon figyelni kellett a távolságtartásra, ajánlott volt a maszk viselése, és akkor még nem is mozgásról beszélünk, csupán egy konferenciáról – emelte ki.

Márton Imre arról is beszélt a Makó Híradónak, hogy ezt követően bezártak az iskolák tantermei, veszélybe kerültek az edzések, majd a kormányrendelet is megérkezett, de szerencsére a versenysport területén nyitva hagytak kapukat; az igazolt versenyzők edzhettek, a megfelelő előírások betartásával és az egészségügyi kontrollal.

Szeptember végén, október elején eséstechnikai napokat is tartottak a Szent István téri iskolában, bár ez is más volt, mint korábban, hiszen a testnevelés órák keretében végezték a bemutatókat. A zárást követően az ökölvívó szakosztály igazolt sportolói, továbbá a kick-boxosok és taekwondosok is edzhettek, de az aikido, az aerobik és a battodo felfüggesztette edzéseit, ezzel gyakorlatilag be is fejezték az évet – mutatott rá az egyesület vezetője.

Mint hozzátette, a 2021-es terveik függni fognak attól is, milyen programokkal állnak ki a szövetségek, hiszen ott, és náluk is szűkebb esztendőt tudhatnak maguk mögött, ráadásul a mostani még szűkebb lesz, az anyagi források pedig fontosak. Ennek kapcsán aláhúzta: a versenyen való részvétel költséges, a versenyszervezés pedig még inkább az.

– Próbáljuk visszacsalogatni majd azokat az embereket, gyerekeket, illetve az új érdeklődőket is bevonzani, akik az elmúlt háromnegyed évben lassanként elszoktak a mozgástól. Ez nagy kihívás, nemcsak egyesületi szinten, sportági és társadalmi szinten is, mivel egy egészséges mennyiségű mozgás szükséges – húzta alá Márton Imre. Mint hozzátette, az élsport, versenysport az más, hiszen ott a határok kitolásáról folyik a szó, próbálják a teljesítőképességet emelni, fokozni, ami a testre, szervezetre is nagyobb hatást rak – ennek kapcsán pedig az orvosi felügyeletnek még nagyobb szerepe lesz véleménye szerint.

 

Borítókép: archív fotó