Blog Makó Vélemény

Elkezdődött…

Új esztendő, tele reménységgel.

Most először fordult elő velem, hogy nem társaságban és vidám, táncos ünneplés közepette búcsúztam az óvétől. Kicsit szokatlan tapasztalat az otthoni, tévézős, minimalista szilveszter este, ami ugyan stílusos volt 2020-at tekintve, ám amiből egyáltalán nem szeretném, ha rendszer lenne. Előszörre sem volt érdekes, kipróbáltuk, de ennyi elég is volt. Mintha legalábbis nem 365 nap, hanem fényévek teltek volna el a legutóbbi bulizós, önfeledt, harsány és táncos éj óta, amikor bizakodva és boldogan tervezgettük az előttünk álló napokat. Nagyon jól indult pedig, ami egyáltalán nem várt módon folytatódott. Már csak ebből kiindulva is, csak jobb lehet, ami jön. Amiben persze komolyan bízunk is; rengeteg kitartásunk, imánk, lemondásunk és alkalmazkodásunk van benne. Hogy mindez mire lesz elég, talán nemsokára kiderül.

Ami bizonyos, nagyon elfáradtunk a végére, nem csak testileg, hanem lelkileg is – utóbbiból lesz nehezebb regenerálódni. A félelmek, bizonytalanságok és kudarcok sokat kivehettek belőlünk, főleg úgy, hogy közben erősek akartunk maradni, vagy csak annak mutatni magunkat, hogy mások ne aggódjanak miattunk. A tavalyi nem a megvalósulásoké volt, legfeljebb a tervezgetéseké és az álmodozásoké. És a közösségeké és a programoké sem, sokkal inkább szólt az egyedüllétről és a visszafogottságról. Távolra került minden; leginkább a másik ember, ami a legszomorúbb lehet. Nem szólva a veszteségekről, akiket nem pótolhat semmi, bármi pozitív is történik velünk ezután.

Mégis, talán még soha nem vártunk ennyire egy új kezdetet, egy tiszta lapot, amit most ezek a napok jelentenek: amikor még minden lehetséges, amiben még nincs hiba és ahol minden jóra fordulhat.  Az év eleji elhatározásaink is, ha teszünk ilyeneket, biztosan változtak a korábbiakhoz képest: más lett a fontossági sorrend, a kívánságok nagyon emberiek és talán most először tényleg a lényegre koncentrálnak majd. Az elmúlt esztendő jó kis önismereti kurzus is volt és talán másokról, egymásról és a világról is új felismerésekkel gazdagodtunk – ennek tanulságairól indulva kell most továbblépnünk.

Ami történt velünk, amit átéltünk, velünk marad – de már eltelt.

Most itt állunk a küszöbön.

Tovább kell lépnünk. Mert még annyi minden vár ránk. Isten hozott, 2021.